Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sondaj: Moldovenii au mai mare încredere în Ion Ceban și Igor Dodon, decât în Maia Sandu

Ion Ceban și Igor Dodon sunt politicienii în care moldovenii au cea mai mare încredere, potrivit unui sondaj realizat de IDIS „Viitorul” și Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „I.C.Brătianu” de la București.
Sputnik
CHIȘINĂU, 8 feb - Sputnik. Moldovenii au mai mare încredere în primarul Chișinăului Ion Ceban și liderul PSRM Igor Dodon, decât în președintele Maia Sandu, arată rezultatele sondajului de opinie prezentat astăzi în capitala României de către Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul” de la Chișinău și Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „I.C.Brătianu” de la București.
Maia Sandu se poziționează pe locul trei în topul încrederii în politicieni.

Astfel, potrivit sondajului, în primarul Capitalei, Ion Ceban, au încredere 44% din cetățeni, iar în fostul președinte al țării, Igor Dodon, au încredere 38.5% din participații la sondaj. La o mică distanță, pe locul trei, se situează președintele Maia Sandu în care au încredere 37.6% din respondenți.

Trebuie precizat însă că acestea rezultatele au fost calculate în baza răspunsurilor la întrebarea închisă „câtă încredere aveți în următoarele personalități politice?”.
În schimb, la întrebarea deschisă „numiți personalitatea politică/politicianul din Republica Moldova în care aveți cea mai mare încredere?”, rezultatele sunt altele. Adică, respondenților nu li s-a dat o opțiune, ci au fost nevoiți să numească ei înșiși politicianul în care au cea mai mare încredere.
La această întrebare, peste 16% dintre respondenți au răspuns că au cea mai mare încredere în Maia Sandu, adică președintele s-a poziționat pe locul întâi. Totuși, trebuie menționat că în preajma alegerilor din iulie 2021, Maia Sandu se bucura de încrederea a 27% din alegători, către luna decembrie a anului trecut de încrederea a 17% din moldoveni, iar ultimul sondaj îi aduce un scor de 16,6%.
Fostul președinte Igor Dodon la se bucură de încrederea a tot mai puțini oameni. 10,3% din participanții la sondaj au optat pentru el.
Sondajul a fost realizat de compania CBS Researche la comanda IDIS „Viitorul” și Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale din România. Studiul a fost realizat în perioada 25 ianuarie – 5 februarie, pe un eșantion de 1134 persoane, având o marjă de eroare de 3 la sută.
Societate
Gavrilița spune cum vor fi cheltuiți cei 100 de milioane de euro acordați de România