Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Deputații găgăuzi îi solicită Rusiei gaz sub formă de ajutor umanitar

Deputații Adunării Populare a Găgăuziei se pregătesc în continuare de vizita în Rusia și examinează toate posibilitățile de livrare a gazului în autonomie, în condiții mai avantajoase decât prin intermediul autorităților centrale ale Moldovei.
Sputnik
CHIŞINĂU, 8 feb - Sputnik. Grupul de inițiativă al Adunării Populare a Găgăuziei (APG) va ruga autoritățile ruse și Societatea Publică pe Acțiuni ”Gazprom” să furnizeze gaze naturale autonomiei sub formă de ajutor umanitar. Despre aceasta a anunțat marți, în cadrul unei conferințe de presă, deputatul Viktor Petrov.
Anterior, membrii APG au pregătit și au expediat scrisori președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, și șefului ”Gazprom”, Alexei Miller, cu solicitarea de ajutor în privința furnizării gazelor în regiune.
După cum a menționat Petrov, grupul de inițiativă a desfășurat activități organizatorice din 25 ianuarie, înainte de vizita planificată a reprezentanților Găgăuziei în Rusia. Astfel, deputații au determinat o analiză a posibilelor măsuri de susținere a populației și agenților economici din autonomie în legătură cu situația excepțională din sectorul energetic.
1.
Organizarea furnizării unui anumit volum de gaze naturale în Găgăuzia la un preț special sau gratuit, sub formă de ajutor umanitar.
2.
Acordarea unor compensații substanțiale pentru locuitorii autonomiei, care să acopere integral sau în cea mai mare parte cheltuielile lor pentru plata gazelor naturale.
3.
Organizarea livrării în Găgăuzia a ajutoarelor umanitare sub formă de produse alimentare, motorină și alte resurse necesare care să poată fi distribuite către majoritatea locuitorilor autonomiei, ceea ce va permite reducerea poverii legate de cheltuielile cetățenilor.
De asemenea, deputații au avut o serie de întâlniri cu experți din Moldova din domeniul gazelor pentru a stabili modalități de soluționare a problemei furnizării gazelor către autonomie, din punct de vedere tehnic și juridic.
Potrivit Petrov, au fost examinate diverse variante tehnologice pentru furnizarea specială în autonomie a gazelor naturale, inclusiv pe calea intrării lui prin punctul GIS ”Grebenniki”, cu transportarea ulterioară prin rețelele de distribuție ale SRL ”Gagauz-Gaz” prin GDS ”Moldovatransgaz”.
„Varianta cea mai eficientă și mai justificată din punct de vedere tehnic de soluționare a problemei furnizării gazelor pentru locuitorii Găgăuziei sub formă de ajutor umanitar este utilizarea infrastructurii tehnologice a SA ”Moldovagaz” și coordonarea livrării volumului umanitar de gaze cu ”Gazprom”, a menționat Petrov.
El a explicat că, în această variantă, contabilizarea volumului de gaze furnizat pentru locuitorii Găgăuziei va fi realizată de către secția livrări a SA „Moldovagaz” și se va reflecta în factura pentru consumatori cu indicarea sumei compensației (inclusiv până la acoperirea integrală a cheltuielilor, dacă va exista un astfel de acord) din contul livrării ajutorului umanitar.
Deputatul a adăugat că declarația despre utilizarea ajutorului va fi întocmită în baza raportului cu privire la consumul de gaze naturale de la ”Moldovagaz” de către locuitorii Găgăuziei. El a mai subliniat că pentru a asigura acordarea ajutorului umanitar pentru autonomie de către ”Gazprom” este nevoie, evident de voința politică a conducerii Federației Ruse.
Podcasturi
Ce șanse are UTA Găgăuzia să negocieze un contract separat de livrare a gazului cu Gazprom