Consiliul de Supraveghere urma să convină asupra modalităților de auditare a datoriei companiei Moldovagaz față de Grupul Gazprom pentru gazele furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului, prevăzut de Protocolul de negocieri privind soluționarea chestiunilor problematice din industria gazelor naturale din 29 octombrie 2021. Cu toate aceste, ședința nu a avut loc, întrucât reprezentanții Guvernului Republicii Moldova au anunțat că condițiile de angajare a auditorului au fost deja stabilite de partea moldovenească.
Expertul în energetică Sergiu Ungureanu a declarat la Radio Sputnik Moldova că Gazprom ar putea să nu recunoască auditul efectuat de către Curtea de Conturi, întrucât această instituție nu este una independentă și ar putea fi părtinitoare în cadrul acestui proces.
”Dacă ar fi fost efectuat un audit independent, nu de Curtea de Conturi, atunci problemele ar putea dispărea. Sunt sigur că acest audit nu va fi acceptat de Gazprom, având în vedere că această instituție nu este independentă. Sunt persoane interesate ca acest lucru să continue, adică să se producă și în continuare aceste devieri”, spune Ungureanu.
Potrivit expertului, sistemic se produce această greșeală, adică nu se efectuează auditul, care trebuie să fie executat de o companie internațională. Ungureanu menționează că devierile financiare care se acumulează lună de lună duc la aceea ca prețul la gaz pentru cetățeni să nu scadă.
”Permanent se produc devieri financiare și cineva trebuie să le achite, din cauza că tarifele nu sunt corecte. Aceste devieri se formează lună de lună și an de an. Respectiv, chiar dacă prețul la gaz va scădea pe piețele internaționale, această scădere nu va fi resimțită în tariful pe care îl achită consumatorii casnici, întrucât sunt nevoiți să acopere aceste devieri”, mai adaugă expertul.
Menționăm că reprezentanții concernului rus spun că, după cum reiese din documentația publicată de Chișinău privind desfășurarea auditului, aceasta nu a ținut cont de propunerile Gazprom, trimise anterior părții moldovenești.
Gazprom menționează ”că abordarea unilaterală a părții moldovenești în stabilirea condițiilor licitației pentru achiziționarea de servicii de auditor nu permite să se conteze pe transparență și obiectivitate în realizarea auditului privind datoriile pe care le are Moldovagaz pentru gazul livrat consumatorilor din Republica Moldova. Asta poate duce la faptul că rezultatele nu vor fi acceptate de Consiliului de Supraveghere al SA „Moldovagaz”.