Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Critici dure la adresa lui Spînu: De ce nu acceptă majorarea tarifului la transport auto

Președintele APOTA spune de ce transportatorii nu pot accepta unele propuneri ale Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Sputnik
CHIȘINĂU, 7 feb - Sputnik. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, este criticat în continuare de transportatori. Potrivit președintelui Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, ministrul Andrei Spînu nu ar avea argumente clare care să oprească majorarea tarifelor pentru călătoriile în transport auto.

„Ministrul Andrei Spînu înțelege că nu are argumente ca să spună că prețul nu poate fi majorat. Însă el categoric nu vrea să pună semnătura sa pe un document care ar duce la creșterea tarifelor. El aruncă responsabilitatea, care conform legii îi aparține lui, pe umerii primăriilor”, a declarat Oleg Alexa în studioul Sputnik Moldova.

Trebuie de precizat că potrivit prevederilor care se conțin într-un proiect al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, supus dezbaterilor publice, la serviciile regulate în trafic interraional, pentru categoria de confort II, vor putea fi stabilite tarife majorate până la 70 de bani pentru un kilometru, iar pentru categoria de confort I – până la 80 de bani pentru un kilometru.
La fel, proiectul prevede că la serviciile regulate în trafic raional, pentru categoria de confort II s-ar putea stabili prețuri până la 90 de bani pentru un kilometru, iar pentru categoria de confort I – până la 1 leu pentru un kilometru.
Potrivit președintelui APOTA, calculele pe care le-a făcut Andrei Spînu demonstrează că transportatorii nu vor putea investi nimic în dezvoltarea transportului. Dimpotrivă, vârsta medie a unităților de transport va crește.
Analize și opinii
Ce a fumat Andrei Spînu de nu vede oamenii din stradă
„Dacă vrei să faci investiții pentru a dezvolta această ramură, banii trebuie să fie incluși în aceste calcule și doar mai apoi ceri de la transportatori. În situația în care Andrei Spînu este conștient că nici la tariful de 70 de bani sau de 90 de bani pentru trasnportul raional, calcule pe care acesta le propune, noi nu vom putea investi pentru a putea micșora vârsta medie a transportului. Să ieși în public și să declari „voi mai întâi investiți, după asta noi poate vom face ceva” nu poate decât să creeze o reacție negativă din partea transportatorilor. Astfel de declarații demonstrează dispreț față de această ramură a economiei”, a mai spus Oleg Alexa.
La fel, el a precizat că rentabilitatea pe care a inclus-o Andrei Spînu în calculele sale este mai mică decât rata inflației pentru anul viitor. La fel, spune Alexa, rentabilitatea pe care o propune ministrul Spînu este mai mică decât rata dobânzilor de la bancă.
„Dacă un transportator ia un credit pentru a procura o unitate de transport acesta este primul pas spre faliment. Asta arată calculele prezentate de minisrtul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale”, a declarat Oleg Alexa.
Președintele APOTA mai spune că protestele puteau fi prevenite. Potrivit lui, una din solicitările transportatorilor a fost restituirea accizelor. Asta înseamnă că motorina ar deveni mai ieftină pentru transportatori din contul acelui impozit pe care îl plătește importatorul de combustibil și pe care statul l-ar putea achita pentru transportatori.
„Acest mecanism este utilizat și în domeniul agriculturii. Agricultorii primesc o parte din accizul pentru motorina consumată. Nu este un mecanism nou pentru Republica Moldova. Nou ar fi dacă s-ar aplica și față de transportatori. Andrei Spînu categoric respinge acest lucru”, a declarat președintele APOTA.
Societate
Greva transportatorilor: Oamenii, nevoiți să prindă mașini de ocazie
Totodată, Alexa critică ideea ca operatorii de transport să poată majora tarifele pentru transportul auto de pasageri doar cu avizul pozitiv al consiliilor locale din cadrul autorităților administrației publice locale.
„Acest lucru nu este inclus în cadrul legal. Primarii, consilierii, vor întreba în baza la ce să facă calculele. Aceste calcule nu pot fi făcute de Primării, mai ales că nu există astfel de specialiști în adinistrațiile publice locale”, a mai precizat Alexa.
Potrivit lui Alexa, transportatorii nu vor accepta ca stabilirea prețurilor pentru transportul auto de pasageri să se facă cu avizul administrațiilor publice locale. Potrivit lui Oleg Alexa, noile tarife trebuie să fie bazate pe calcule reale.
Amintim, decizia de a sista activitatea curselor regulate de transport pasageri vine în semn de protest față de lipsa de acțiune a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în ceea ce privește solicitarea APOTA de a fi majorate tarifele la serviciile de transport regulat și la serviciile de autogară.
Reluarea activității curselor regulate naționale este preconizată pentru data de 10 februarie 2022. APOTA va anunța deciziile sale legate de problema tarifelor după această dată.
Societate
Autogări pustii: Cum decurge greva transportatorilor în Găgăuzia