Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Prețurile astronomice la benzină – marea escrocherie a guvernanților PAS

Fostul deputat Alexandr Slusari demonstrează cu probe că prețurile astronomice la benzină din țara noastră nu sunt doar rezultatul creșterii prețurilor la carburanți la nivel mondial, așa cum afirmă guvernanții, ci și al înțelegerilor de cartel.
Sputnik
CHIȘINĂU, 6 feb – Sputnik. Fostul deputat PPDA Alexandr Slusari demontează cu probe afirmațiile președintelui Maia Sandu, a premierului Natalia Gavrilița, a ministrului Economiei, Sergiu Gaibu, și a unui lung șir de deputați PAS că prețurile au sărit în sus în Republica Moldova din cauza majorărilor care s-au produs la nivel internațional.
Slusari arată că această scuză a guvernanților PAS este doar parțial justificată și asta pentru că în țara vecină Ucraina prețurile la benzină sunt mult mai mici decât în Republica Moldova. Mult mai mici înseamnă 2,5 – 3 lei pe litru de benzină.
“Prețurile la benzină din Odesa. Țara este în pragul războiului. Trei benzinării, care aparțin diferitor operatori. Aplicați cursul de schimb 0,64 lei pentru 1 hrivnă. Reiese că benzina la ei este cu 2,5-3 lei mai ieftină decât la noi!”, scrie Alexandr Slusari pe pagina sa de Facebook. Și mai mult, atașează și câteva imagini cu panourile de prețuri ale respectivelor benzinării din Odesa.
Mai jos el explică de ce în Ucraina benzina este mult mai ieftină decât în Republica Moldova.
“De ce ? De atâta că există o concurență reală. Sunt alți operatori cu cifre mai mari și chiar puțin mai mici. Diferența de prețuri ajunge la aproape 3 hrivne (pe litru de benzină). La noi între cele șase companii mari cifrele la panou nu diferă nici cu trei bănuți”, explică fostul deputat PPDA.
Slusari spune ca asta constituie o majorare nejustificată a prețului la benzină, lucru pe care guvernanții PAS au promis că nu-l vor admite.
“În schimb, Moldova este campionul Facebook-ului la declarațiile-trăsnet ale deputaților, care nu vor tolera, nu vor admite, nu vor permite ....... majorări nejustificate ale prețurilor. Tocmai crapă firele calculatoarelor la toți trolii”, scrie Slusari.
Analize și opinii
De unde atâta cinism în guvernanții moldoveni? – întrebarea lui Savatie Baștovoi
În final el constată că prețurile la benzină sunt atât de mari în Republica Moldova dat fiind că există înțelegeri de cartel între marii operatori de pe piață și pentru că membrii Consiliului Concurenței nu-și îndeplinesc obligațiunile de serviciu.
“Așa am obosit de aceasta болтовня (vorbă fără noimă, vorbă goală – n.n.) și reforme sterile cu comasări și consolidări ale Consiliului Concurenței! După 6 luni de mișcări de aer a lui Dumitru Alaibă instituția respectivă rămâne impotentă și fără conducător, iar cei care au devenit mai consolidați sunt monopoliștii!”, a scris pe Facebook Alexandr Slusari.
Alexandr Slusari nu este primul care vine cu argumente în spațiul public că majorarea astronomică a prețurilor la carburanți este nu doar consecința creșterilor prețurilor la resursele energetice pe piața mondială, ci și iresponsabilitatea crasă și incompetența totală a guvernanților.
Fostul ministru și fostul deputat Alexandru Oleinic spune că aceste majorări de preț nu sunt datorate doar situației de la bursele internaționale, ci și legii cu privire la piața produselor petroliere care a fost modificată de către Partidul Acțiune și Solidaritate. Mai mult decât atât, Oleinic afirmă că prețurile nu ar fi atât dacă statul nu ar fi majorat accizele la carburanți în plină criză și în plină pandemie. Amintim că cotele accizelor prevăzute de Codul Fiscal al Republicii Moldova au fost majorate chiar din data de 1 ianuarie 2022.
”Incertitudinea care există pe piața petrolieră este provocată și de faptul că prețul la carburanți se stabilește în fiecare zi, ceea ce este de neconceput. De la începutul anului 2022, prețul benzinei a crescut cu 1,8 lei, iar motorina cu 2,4 lei. Eu am văzut niște cifre, piețele din regiune n-au așa fluctuații cum sunt în Moldova. În ani pandemici, să majorezi accizele nu este corect, inacceptabil chiar”, a declarat Oleinic acum câteva zile în studioul Sputnik Moldova.
Apropo, în Republica Moldova, prețul combustibilului, inclusiv al benzinei, este format practic 50 la sută din toate accizele pe care le percepe statul.
Amintim că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a afișat vineri prețurile plafon la carburanți pentru zilele de weekend. Astfel, prețul plafon ANRE pentru astăzi, duminică, la benzină cu cifra octanică 95 este de 23 de lei și 32 de bani pentru un litru. Prețul la motorină este de 20 lei și 23 de bani.
Editoriale
Maia Sandu își dă arama pe față sau cu ce este șantajată de Vladimir Filat