CHIȘINĂU, 5 feb – Sputnik. De asemenea, Moscova ar putea să trimită în aceste trei țări instructori militari. De această părere sunt un șir de experții, care au fost chestionați de RIA Novosti.
Anterior ambasadorul Federației Ruse în Nicaragua, Honduras și Salvador, Alexandr Hoholikov, a declarat pentru RIA Novosti că legislația statului Nicaragua permite prezența pe teritoriul său a soldaților și a tehnicii militare a unui șir de țări străine, între care este și Rusia, pentru schimb de experiență, exerciții și lupta în comun împotriva criminalității.
Potrivit președintelui Academiei pentru problemele geopolitice, doctorul în științe Constantin Sivkov, discuțiile publice privind prezența militarilor ruși în America Latină s-au intensificat dat fiind că Moscova caută să creeze pentru SUA amenințări de răspuns în replică la amplasarea trupelor americane și NATO în Europa de Est și la susținerea americană pentru Ucraina.
“Pe noi ne desparte oceanul de America Latină și, spre deosebire de Statele Unite, astăzi noi nu controlăm spațiul oceanului planetar, iată de ce poate fi vorba de centre rusești de cercetare (în Cuba, Venezuela și Nicaragua – n.n.), dar și puncte de asigurare tehnico-militară pentru flotă, așa cum noi (rușii-n.n.) avem deja în orașul Tartus din Syria. Desigur, aceste acțiuni nu sunt în măsură să echilibreze situația (controlul asupra oceanului planetar – n.n.), dar îi va călca pe nervi pe cei din conducerea Statelor Unite ale Americii”, a spus Constantin Sivkov.
Sivkov a remarcat că SUA nu sunt deprinse ca în vecinătatea nemijlocită a teritoriului lor să fie amplasate baze permanente ale “potențialului inamic”.
O opinie similară este împărtășită și de profesorul Academiei Diplomatice a Ministerului rus de Externe, vicepreședintele Ligii Diplomaților Militari Vladimir Vinokurov.
„Orice apariție a noastră în regiune, chiar și simbolică, ar fi un coșmar pentru Washington, aceste trei țări (Nicaragua, Cuba și Venezuela – n.red.) astăzi nu depind în niciun fel de vecinul lor nordic, ci, dimpotrivă, au de suferit din cauza regimului aspru de sancțiuni impuse de americani. Oferind asistență militară, aceste țări ar câștiga mai multă încredere, așa cum Ucraina se laudă astăzi că are instructori și arme militare occidentale”, a spus sursa.
Vinokurov a menționat că Moscova și Havana ar putea lua în considerare redeschiderea centrului de informații electronice din Lourdes, Cuba, care a fost închis în 2002.
Anterior, adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Reabkov, vorbind despre posibilitatea desfășurării infrastructurii militare a Rusiei în Cuba și Venezuela, a declarat că nu dorește să confirme sau să excludă nimic. Consilierul pentru securitate națională a președintelui SUA, Jake Sullivan, a declarat că Statele Unite vor da un „răspuns hotărât” dacă Rusia își va desfășura trupele în America Latină.
La rândul său, șeful Comitetului pentru Apărare al Dumei de Stat, fostul ministru adjunct al Apărării al Federației Ruse, general-colonelul Andrei Kartapolov, și-a exprimat opinia că prezența rachetelor hipersonice Zircon în Rusia face inutilă desfășurarea infrastructurii militare, în special, în America Latină, însă nu a exclus o asemenea perspectivă.