Sociologul și analistul politic Ian Lisnevchi afirmă că, de la declararea independenței Republicii Moldova până în prezent, societatea a fost mereu dezbinată cu privire la vectorul extern, iar politicienii au profitat de acest lucru pentru a aduna capital politic.
"De-a lungul anilor, cei care vin la guvernare în funcție de culoarea politică a partidului, au promovat fie o politică pro-Rusia, fie una pro-Occident. Acest lucru a divizat societatea pe criteriu geopolitic și a creat un haos în care e mai ușor de manipulat cu oamenii și de obținut voturi. Politicienii nu au o strategie de lungă durată și prezintă proiecte de guvernare doar pentru un mandat de patru ani. În acest interval de timp, politica externă a fost una incoerentă, iar modificarea continuă a legilor face ca Republica Moldova să devină neinteresantă pe plan internațional", a explicat politologul.
Analistul politic s-a referit și la lipsa unei comunicări eficiente cu societatea. El este de părerea că oamenii nu au fost pregătiți moral în ceea ce privește criza energetică, deși alte țări au luat atitudine încă din vară.
"Chiar dacă mă strădui să fiu mereu optimist, admit că situația social-economică se agravează și mai mult. Oamenii sunt preocupați și panicați de situația în care ne-am pomenit. Lipsa unei strategii diplomatice se oglindește și la capitolul negocierii contractului cu privire la livrarea gazelor naturale. Țările europene au analizat riscurile din timp, iar Republica Moldova s-a trezit să negocieze atunci când contractul era deja expirat", a menționat Ian Lisnevschi.
Așadar, instabilitatea politică de durată îi determină pe partenerii externi și investitori să ocolească Republica Moldova.