Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Doar Maia Sandu a mai rămas “curată”? – opinie

Fostul ministru adjunct al Justiției Nicolae Eșanu afirmă că perchezițiile și reținerea celor cinci foști deputați de către procurori nu s-au efectuat, cel mai probabil, la indicațiile guvernării.
Sputnik
Însă, spune juristul, această acțiune pare a fi o încercare a autorilor ei de a intra în grațiile actualei guvernări.
“Deși nu pot băga mâna în foc, cred, totuși, că perchezițiile de astăzi și privarea de libertate a foștilor deputați nu au fost făcute la comanda directa a guvernării. Dar, cu regret, nu prea pot combate opinia celora care consideră că acestea (perchezițiile și privările de libertate), cel mai probabil, sunt o încercare a organelor de drept de a ajunge în grațiile actualei puteri”, a afirmat Nicolae Eșanu pe Facebook.
Cu trimitere la faimosul film sovietic “Locul întâlnirii nu poate fi schimbat” (în rusă: Место встречи изменить нельзя), Eșanul afirmă că “actuala putere, prin vorbe și fapte, a demonstrat ca împărtășește, mai degrabă, poziția celebrului Gleb Jeglov (un detectiv dur și intransigent din celebra peliculă regizată în 1979 de Stanislav Govoruhin –n.n.) "вор должен сидеть в тюрьме" (în traducere: hoțul trebuie să stea la pușcărie), decât poziția lui Șarapov (un alt detectiv din respectivul film), care insista asupra onestității și respectării legii”.
Altfel spus, Nicolae Eșanu afirmă că bineînțeles cei cinci foști deputați săltați astăzi de oamenii legii sunt niște corupți, hoți – cum spun oamenii simpli care nu fac mare diferență între categoriile de infracțiuni. Doar că metodele prin care au fost abordați aceștia nu ar fi tocmai “oneste și legale”.
Politică
La indicațiile cui au fost reținuți cei cinci foști deputați – Ce spune Sandu
Mai mult, Nicolae Eșanu sugerează că unii dintre actualii guvernați au și ei păcatele lor și s-ar putea ca după schimbarea puterii să împărtășească soarta celor cinci foști deputați.
“Nu pot decât sa le urez actualilor guvernanți să se roage ca cei care-i vor urma la guvernare să-l prefere pe Șarapov, și nu pe Jeglov. Căci, în caz contrar, o parte dintre ei, mai mult ca sigur, vor împărtăși soarta foștilor deputați”, afirmă juristul.
De remarcat faptul că nu este pentru prima dată când Nicolae Eșanu, care anterior a sprijinit actuala guvernare, afirmă că noii guvernanți, care au venit la putere promițând electoratului să lupte cu corupția, preiau metodele celor cu care au promis să lupte.
Într-o postare anterioară, Eșanu afirmă că primește tot mai multe semnale de la oameni bine informați, care confirmă că noii guvernanți preiau schemele de corupție ale predecesorilor lor.
“Cu regret, în ultimul timp, de la oameni bine informați, primesc tot mai multe informații că este posibil să fi greșit acolo unde speram foarte mult să am dreptate. Nu sunt naiv și nu am avut iluzii ca cei care au preluat guvernarea sunt sfinți. Dar trebuie să recunosc că am considerat că exista circumstanțe care îmi permit să sper că numărul și amploarea schemelor de corupție o să fie reduse substanțial (ar fi fost chiar o prostie să sper că vor fi eliminate în totalitate schemele de corupție). Dar, din ce în ce mai des, aud că schemele continua, doar că sunt controlate de alte persoane. Și din ceea ce am înțeles eu, una dintre explicații este că revin în funcții persoane care anterior au constituit sau dirijat scheme, dar care, la anumite etape, inclusiv și prin metode ilegale, au fost îndepărtați de la treacă de alții, mai șmecheri sau cu o "крышэ" (acoperire politică – n.n.) mai solidă. Iar acum din postura de "victime ale fostelor" regimuri revin la vechile obiceiuri”, a scris Eșanu pe Facebook.
Este adevărat că fostul secretar de stat și ministru adjunct al Justiției face mai jos o precizare: Maia Sandu nu ar fi implicată în aceste scheme de corupție și nici nu le-ar tolera. Îl cităm exact pe Nicolae Eșanu.
“Mă bucură faptul că absolut nici o persoana nu a spus că Doamna Președinte este implicată în careva scheme sau că tolerează preluarea schemelor de către persoanele apropiate. Sper foarte mult că va înțelege ca ar fi o crimă dacă, în încercarea de a obține sancționarea actelor de corupție comise de către fostele guvernări, va scapă din vedere, că nu mai puțin important (în opinia mea chiar mult mai important) este să nu admită implicarea în actele de corupției a noii guvernări”, a conchis Nicolae Eșanu.
Adică, potrivit fostului ministru adjunct al Justiției, în guvernarea PAS, doar Maia Sandu a mai rămas “curată”. Curată - nu în sensul igienei corpului sau cu sensul de persoană care iubește curățenia, ci în sens moral, adică fără vină, decent, ireproșabil sub aspect legal, cinstit, nepătat de fapte reprobabile, de fapte de corupție.
Noi nu cunoaștem ce surse, ce oameni bine informați i-au furnizat lui Nicolae Eșanu informațiile (scuzați-mi repetiția) că guvernanții PAS preiau vechile scheme corupte ale predecesorilor lor. Dar afirmațiile lui par a fi pertinente și credem că acestea trebuie să fie cunoscute de public măcar din perspectiva pluralismului de opinii și a dreptului de a informa și a fi informat.
Politică
Nataliei Gavrilița nu-i ajunge salariul de premier - iată de unde ia bani