Conform calculelor preliminare, prețul de achiziție a gazelor naturale pentru Moldovagaz în luna februarie va fi de 563 de dolari pentru mia de metri cubi. Expertul economic Roman Chircă declară înscă că asta nu înseamnă că tariful va scădea pentru consumatorii finali în luna februarie.
”Stabilizarea va urma în luna martie, aprilie, atunci când nivelul de consum va fi mai mic”, spune Chircă.
Referindu-se la contestațiile depuse în instanță privind decizia de majorare a tarifului la gaz și energia termică retroactiv, expertul menționează că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică s-ar putea pomeni cu sute de plângeri în instanță din partea consumatorilor casnici, care nu vor fi de acord să plătească acest preț majorat.
”Este un precedent foarte periculos și vine în contradicție cu toate condițiile economiei de piață. Să ne imaginăm că vine proprietarul unui local și ne cere nota ulterior la un alt preț decât am consumat. ANRE s-ar putea pomeni cu mii de plângeri în instanță”, declară Chircă.
Deși prețul la gaz preliminar va scădea pentru luna februarie, președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, declară că reducerea costurilor va permite companiei să compenseze devierile financiare negative, care în prezent se ridică la peste două miliarde de lei.
Amintim că în luna ianuarie, Moldovagaz a achiziționat gaz de la concernul rus la prețul de 647 de dolari pentru mia de metri cubi. În acest context, Comisia pentru Situații Excepționale a cerut ANRE să majoreze tariful la gaz, respectiv săptămâna trecută, Agenția Națională pentru Reglementare în energetică a stabilit un preț de 15 lei și 16 bani pentru un metru cub de gaze naturale. Decizia însă a fost contestată în instanța de judecată, iar edilul șef al Capitalei, Ion Ceban, a depus și o plângere la Procuratura Generală, cerându-i să ancheteze acest caz.