Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Preț record! Benzina a trecut pragul psihologic de 23 de lei

ANRE a publicat noile prețuri plafon la carburanți pentru acest weekend - cât ar putea costa benzina și motorina.
Sputnik
CHIȘINĂU, 28 ian - Sputnik. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a afișat noile prețuri plafon la carburanți. Astfel, benzina și motorina s-ar putea din nou scumpi.

Prețul plafon ANRE pentru benzină și motorină: 29 - 31 ianuarie

Prețul pentru benzina cu cifra octanică 95 este de 23 de lei și 3 bani pentru un litru, cu 9 bani mai mult față de ziua de 28 ianuarie. Prețul la motorină va crește cu 8 bani și va costa 19 lei și 98 de bani.

În cadrul sesiunilor din săptămâna curentă cotația petrolului Brent a depășit pragul de 90 $/baril, continuând astfel ascensiunea care a început încă la finele anului precedent, anunță ANRE.
Potrivit Agenției, aceeași tendință se păstrează și la cotațiile Platts pentru benzină și motorină, care acum sunt tranzacționate la prețuri ce depășesc 840$/tona și respectiv 770 $/tona, reprezentând cel mai înalt nivel înregistrat în ultimii 7 ani. Respectiv, valorile date influențează în mod direct prețul final al produselor petroliere importate pe piața din Republica Moldova.
Creșterile date se atestă în majoritatea statelor din regiune, inclusiv în România, care este principalul furnizor de carburanți pentru țara noastră.
Agenția anunță că monitorizează permanent comportamentul actorilor din sectorul petrolier și asigură în continuare consumatorii că mecanismul actual de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard generează prețuri corecte, transparente și ușor de verificat. Acestea reflectă fidel evoluțiile pe piața internațională atât în perioade de creștere cât și descreștere a cotațiilor, excluzând orice posibilitate a companiilor petroliere să intervină în procesul dat prin eventuale majorări nejustificate.
Societate
Ne așteaptă scumpiri? ANRE va aproba astăzi noile tarife la gaz, lumină și încălzire