CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Anterior în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune românesc, președintele Maia Sandu a spus că Rusia și-ar fi trimis „oamenii săi” în Transnistria în 1992 și a provocat un conflict armat în regiune pentru a împiedica Republica Moldova să obțină independența față de URSS.
Ulterior, senatorul rus Alexei Pușkov a scris o postare pe Telegram în care a cerut o poziție mai dură legată de problema gazelor în negocierile cu Republica Moldova. Asta după ce Maia Sandu a făcut declarațiile date.
De ce reprezentanții PAS și președintele țării nu tind să dezvolte un dialog constructiv cu Rusia? Cu un răspuns la această întrebare a venit în emisie la radio Sputnik Moldova politologul, istoricul și doctorul în filozofie, Boris Șapovalov.
”Se pare că interesele partenerilor occidentali și toate „jocurile Europene” sunt mai presus de interesele poporului moldovenesc pentru PAS. Chiar și atunci când la sfârșitul lunii decembrie la Sankt Petersburg a avut loc un summit al șefilor de stat din țările CSI, iar Vladimir Putin i-a invitat pe toți, inclusiv pe Maia Sandu, aceasta nu a mers ", a declarat Șapovalov.
Potrivit politologului, administrația președintelui Republicii Moldova a preferat să răspundă într-un mod mai puțin original menționând că nu a fost primit nicio invitație. Șapovalov este sigur că acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla la un nivel atât de înalt.
”De foarte multe ori reprezentanții autorităților moldovenești, președintele spun că nu văd o agendă în unele dintre evenimentele desfășurate la nivel interstatal în CSI. Însă iată că Sandu ar fi trebuit să zboare în Rusia, să se întâlnească cu Vladimir Putin și să folosească acest moment pentru a face cunoștință și să discute despre prețul la gaz”, a adăugat politologul.
Şapovalov este sigur că pe culoarele întâlnirilor organizate în Rusia s-ar fi putut face schimb de poziţii, s-ar fi putut discuta serios pe mai multe probleme de pe agenda bilaterală dintre Moldova şi Federaţia Rusă.
”Sunt probleme legate de exportul de produse agricole din Moldova, condițiile de aflare a migranților noștri pe teritoriul Federației Ruse și trebuie rezolvate”, a spus Șapovalov.
Expertul a mai spus că toate posibilitățile de stabilire a relațiilor bilaterale cu Rusia nu sunt folosite de autoritățile din țara noastră. Aparent, înseamnă că există careva recomandări de la curatorii occidentali ai Moldovei. Politologul a rezumat că acest lucru este dovedit de participarea primelor persoane ale statului moldovenesc la diverse evenimente, inclusiv în activitatea Platformei Crimeei și a altor platforme similare.