Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Record la împrumuturi: Datoriile moldovenilor au ajuns la 33 miliarde de lei

În 2021, în Republica Moldova a fost înregistrată o creștere fără precedent a creditelor acordate populației.
Sputnik
Expertul în politici economice al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale, Veaceslav Ioniță, a vorbit în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" despre volumul creditelor luate de cetățeni în anul 2021.
Potrivit lui, anul trecut a fost înregistrată o explozie a consumului din partea moldovenilor, potrivit datelor din ultimii 15 ani.

"Cele mai multe credite bancare, în sumă de 3,5 miliarde de lei, au fost acordate pentru procurarea și construcția de imobile. Trei miliarde de lei au fost luate pentru consum, iar 1,39 miliarde de lei - pentru comerț. Așadar, domenii de acordare a creditelor în proporție de 80% sunt legate de consum. Este regretabil că tot ceea ce câștigăm se consumă, iar investiții nu prea se fac", a declarat economistul.

Veaceslav Ioniță a menționat că moldovenii înregistrează un record absolut cu privire la datoriile pe care le-au acumulat: 23 miliarde au fost oferite de bănci, iar 10 miliarde de lei de către sectorul nebancar.

"Datoriile moldovenilor au ajuns la 33 de miliarde de lei sau 15 la sută din PIB. La acest indicator ne apropiem de media europeană. Dacă nu demult gradul de îndatorare constituia 6% din PIB, acum suntem la nivelul minim din regiune. În acest context, ne-am propus să cercetăm care este gradul de îndatorare a populației și dacă nu există probleme la plata creditelor", a spus expertul.

Referitor la economiile nete ale populației, Veaceslav Ioniță a remarcat că în toată istoria țării au fost cinci ani când acestea au fost negative, însă în 2021 a fost înregistrat cel mai mare nivel în acest sens.
Până în 2017, cetățenii depozitau credite în bănci cu mult mai mult decât luau credite. Astfel, economiile nete au ajuns la 27 de miliarde de lei în 2016. Potrivit expertului, acest surplus de bani era direcționat către creditarea agenților economici. Însă în 2021 a fost înregistrată o creditare netă a populației de 2,8 miliarde de lei.