Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Reacția lui Spînu la învinuirile aduse de PCRM și PSRM: Ce a declarat vicepremierul

Vicepremierul Andrei Spînu a venit cu o reacție după ce deputații Comuniști și Socialiști au anunțat că sesizează Procuratura Generală în privința acțiunilor întreprinse în asigurarea țării cu gaze naturale.
Sputnik
CHIȘINĂU, 25 ian - Sputnik. Vicepremierul Andrei Spînu a scris o postare pe canalul să de Telegram unde a vorbit despre sesizarea făcută de deputații Comuniști și Socialiști. Ca răspuns Spînu le-a propus aleșilor poporului să facă un autodenunț pe mai multe fapte. Cei care au semnat denunțul în adresa lui la Procuratura Generală trebui cercetați la rândul lor pentru tot ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani în sectorul energetic, a mai declarat Andrei Spînu.
Reacția vine după ce Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a organizat o conferință de presă în care a anunțat că va sesiza Procuratura Generală ca să verifice acțiunile lui Spînu privind asigurarea țării cu gaze naturale.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a cerut deputaților din Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor:
1.
Să explice procuraturii cum au reușit să aducă compania Moldovagaz la datorii de sute de milioane;
2.
Să explice cum au negociat și semnat contractul la gaze din 2006 și anexele acestui contract;
3.
Să explice cum Guvernul lor din 2019 a inclus în protocolul comisiei mixte recunoașterea datoriilor din stânga Nistrului;
4.
Să explice cum au acceptat datoria față de Factoring Finance, inclusiv penalități, de peste 270 milioane de dolari;
5.
Să explice cum au cedat cote părți din compania Moldovagaz către Gazprom?;
6.
Să explice cum au furat, prin reprezentanții statului și interpuși, Moldovagaz și s-au îmbogățit pe parcursul anilor;
7.
Să explice ei neglijența în serviciu timp de 30 de ani de când au fost în diferite funcții de conducere: de ce nu avem stocuri de gaze, de ce nu avem interconectare energetică, de ce nu avem surse alternative?
Totodată, Spînu a promis că vor duce auditul datoriilor la bun sfârșit și vor prezenta toate concluziile referitor la aceste subiecte.
Politică
PCRM și PSRM cer Procuraturii să verifice acțiunile lui Spînu privind asigurarea cu gaze

Criza gazelor naturale

Amintim că, în data de 20 ianuarie, Parlamentul s-a întrunit în ședință extraordinară și a votat pentru instituirea stării de urgență în sectorul energetic pe un termen de 60 de zile, având în vedere riscul sistării livrării gazelor.
S-a întâmplat după ce premierul Natalia Gavrilița a declarat că pe 18 ianuarie compania Gazprom a trimis o scrisoare oficială către Moldovagaz prin care și-a anunțat intenția de a sista livrările de gaz în cazul neachitării consumului integral până în data de 20 ianuarie.
Conform prevederilor contractului de furnizare a gazului cu Gazprom, furnizorul moldovenesc este obligat să plătească la timp pentru luna precedentă, precum și să achite un avans de 50% pentru luna în curs.
În după-amiaza de 20 ianuarie, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat pe canalul său de Telegram că a fost achitat integral avansul pentru luna ianuarie către concernul rus.
Anterior, Moldovagaz a anunțat că plătește în luna ianuarie 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz livrat de Gazprom.
Prețul s-a majorat cu aproape 200 de dolari - în decembrie o mie de metri cubi a costat 450 de dolari.
Expert rus: Cât ar plăti Moldova pentru gaz fără reducerea Gazprom