CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Taximetriștii au ieșit în această dimineață la proteste. Asta după ce, în acest weekend gazul metan s-a scumpit cu cinci lei, iar munca lor nu mai este profitabilă în aceste condiții, susțin șoferii de taxi.
Astfel, zeci de taximetriști și-au parcat mașinile în Piața Marii Adunări Naționale, manifestându-și nemulțumirea față de aceste scumpiri care le-a afectat veniturile.
Anterior, Asociația Transportatorilor Auto în Regim de Taxi a avertizat că, începând de luni, oamenii ar putea să se confrunte cu o lipsă acută de taxiuri în Chișinău. Totodată, membrii Asociației au menționat că o altă problemă a taximetriștilor este concurența neloială pe piață și imperfecțiunea cadrului legislativ în domeniul transportului în regim de taxi.
Reamintim că majorarea prețului de achiziție a gazelor naturale importate de Moldova a dus la creșterea prețului metanului la benzinăriile dințară.
Protestele taximetriștilor la Chișinău 24 ianuarie 2022
© Sputnik / Terehov Dmitrii
Prețul pentru un litru de gaz natural comprimat s-a scumpit cu 25%. Astfel, șoferii care utilizează gazul metan îl cumpără acum la prețul de 17,60 lei pentru un litru, cu cinci lei mai mult decât anterior.
Anterior, șeful Moldovagaz a menționat că scumpirea gazului metan este justificată și că impactul acestei majorări asupra pieței de carburanți din Moldova este neînsemnat. Vadim Ceban a prezentat și date statistice conform cărora, în anul 2020, în structura vânzărilor de combustibili din țară, metanul ocupă cel mult 3%, în timp ce motorina - 75%, benzina - 12%, iar propanul - 10%.
„Aceste date arată că impactul metanului asupra pieței de carburanți din Moldova este neînsemnat, în condițiile dominaţiei absolute a produselor rafinate. În condițiile tendinței generale de creștere a prețurilor pentru toate tipurile tradiționale de combustibil, creșterea prețurilor la metan este obiectivă”, spune Ceban.
El subliniază că la prețul actual al metanului, de 17,60 lei metrul cub, acest tip de combustibil rămâne competitiv față de tipurile tradiționale, întrucât motorina și benzina sunt mai scumpe.