Coronavirus

A fost redusă perioada carantinei: Câte zile vor sta moldovenii în autoizolare

Ministerul Sănătății a actualizat Protocolului Clinic Național „Infecția cu coronavirus de tip nou”, conform căruia sunt tratați și monitorizați pacienții cu COVID-19. Una dintre actualizări este și reducerea perioadei de carantină.
Sputnik
CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Autoritățile din Sănătate au aprobat ediția a VII-a a Protocolului Clinic Național „Infecția cu coronavirus de tip nou”. Astfel, au fost actualizate mai multe măsuri de tratament și profilaxie a COVID-19. Printre ele se numără și reducerea carantinei de la 14 la 10 zile.
Conform noului protocol, persoana nevaccinată care a avut contact direct cu o persoană pozitivă la COVID-19 va fi plasată în carantină pentru o perioadă de zece zile. În această perioadă starea de sănătate va fi monitorizată, iar regimul de carantină poate fi întrerupt după a cincea zi, în cazul în care persoana nu prezintă simptome și a efectuat un test PCR la COVID-19 sau un test rapid antigen și are un rezultat negativ.
Totodată, persoanele vaccinate care au intrat în contact cu cineva bolnav de COVID-19 vor fi exceptate de la carantină, dar se va monitoriza starea lor de sănătate și se vor respecta măsurile pentru a preveni răspândirea virusului, precum purtarea măștii, distanța fizică, igiena mâinilor. Totuși, în a cincea zi, acestea persoane vor trebui să efectueze un test PCR la COVID-19 sau test un rapid antigen.
Dacă nu vor fi respectate aceste cerințe, atunci persoana vaccinată va fi plasată în carantină pentru o perioadă de zece zile după ultimul contact cu persoana confirmată pozitiv.
„Persoanele care au făcut boala în ultimele 90 de zile și nu au semne clinice nu vor fi plasate în carantină. Precizăm că actualizări similare privind durata perioadei de carantină se aplică și în cazul elevilor sau studenților din clasa sau grupa unde s-a confirmat un caz de COVID-19”, a precizat Ministerul Sănătății.
Conform protocolului, persoanele aflate în carantină trebuie să-și măsoare temperatura de trei ori pe zi și să informeze zilnic, prin telefon, medicul de familie despre rezultate. La fel, dacă apar simptome clinice, atunci persoana trebuie să anunțe medicul de familie sau să sune la 112.
Totodată, specialiștii au actualizat și tratamentul antiviral al pacienților cu COVID-19 prin extinderea numărului de preparate medicamentoase recomandate. Astfel, au fost incluse noi preparate destinate tratamentului de COVID-19, precum Paxlovid și Molnupiravir, cel din urmă fiind parte din categoria medicamentelor compensate.
În contextul apariției variantei „omicron” și în Republica Moldova, s-a decis includerea în protocol ca fiind o tulpină îngrijorătoare. Totodată, a fost actualizată lista criteriilor clinice în baza cărora persoana poate fi considerată „suspect de COVID-19” . Este vorba despre debut acut de febră și tuse sau debut acut al trei sau mai multe simptome: febră, tuse, slăbiciune, oboseală generală, ​​cefalee, mialgie, durere în gât, rinoree, dispnee, anorexie, greață, vomă, diaree, stare mentală alterată.
Coronavirus
Situație alarmantă în învățământul din țară: Număr mare de îmbolnăviri cu COVID-19