Începând cu ziua de 24 ianuarie, studenții au revenit la învățământul online, cu excepția viitorilor medici. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNSP) a făcut excepție pentru Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie "Nicolae Testemițanu" și a permis desfășurarea lecțiilor practice în format fizic, iar cele teoretice în format online.
Care a fost necesitatea acestei decizii a vorbit în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", prim-prorectorul USMF, Olga Cernețchi,
"La USMF studiile se vor desfășura în regim mixt. Asta presupune că orele teoretice la disciplinele fundamentale se vor realiza în regim online, iar toate disciplinele clinice și stagiile de practică vor fi realizate cu prezența fizică a studenților și cadrelor didactice. Acest lucru a fost posibil și pe parcursul semestrului trecut", a menționat Olga Cernețchi
Prorectorul pentru activitate didactică a subliniat că decizia este una benefică si a fost facilitată de faptul că acoperirea vaccinală în instituție constituie 95%. Și pentru că medicina nu se învață de la distanță, studenții au posibilitatea să deprindă abilitățile practice în cadrul Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, care potrivit Olgăi Cernețchi nu a fost închis nici pentru o zi pe perioada pandemiei.
Potrivit datelor prezentate de Ministerul Educației, săptămâna trecută în universitățile din țară s-au înregistrat 115 cazuri noi de COVID-19. Este vorba de 63 de studenți, 19 cadre didactice și alți 33 de angajați ai instituțiilor. În carantină nu au fost pusă nicio grupă.
Amintim că din data de 24 ianuarie, instituțiile de învățământ general, profesional tehnic și superior au trecut la învățământul online. Cel puțin până la data de 4 februarie, învățământul se va desfășura de la distanță, fără prezență fizică. Aceasta este ultima decizie a CNSP în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri noi de infectare pe întreg teritoriul Republicii Moldova, determinată de apariția în țara noastră a variantei Omicron.