Aceste creșteri semnificative se explică prin două lucruri, spune Inga Pasecinic, directoarea Centrului Strategii și Politici de Sănătate, organizație implicată în campania de promovare a vaccinării în mediul rural. Este vorba despre contagiozitatea sporită a tulpinii omicron, dar și sărbătorile de iarnă, unde s-au adunat moldovenii fără a respecta vreo restricție.
Potrivit expertului, vodca și coniacul de pe mesele de Revelion și de Crăciun nu au fost în măsură, precum consideră o bună parte a conaționalilor noștri, să împiedice contaminarea.
”În primul rând, în perioada sărbătorilor, oamenii au circulat foarte mult la nivel mondial. Nerespectând normele sanitare, au făcut ca tulpina omicron să se răspândească foarte rapid. Sigur că țuica de pe masa de sărbătoare nu i-a salvat pe moldoveni de infectarea cu COVID-19”, declară Pasecinic.
Comisia Națională de Sănătate Publică s-a întrunit joi în ședință și a stabilit noi restricții. Aceasta a adoptat o nouă Hotărâre pe fondul creșterii numărului de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 și a prezenței tulpinii omicron pe teritoriul Republicii Moldova.
Astfel, din 22 ianuarie elevii vor trece la învățământul online, evenimentele private vor fi interzise, majoritatea angajaților vor lucra la distanță sau în ture diferite, se restricționează accesul în spațiile publice și certificatul COVID-19 devine obligatoriu în anumite locații. Apasă AICI pentru a vedea textul integral al hotărârii Comisiei.