Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: Ce se va întâmpla cu prețul la energia electrică

Odată cu creșterea prețurilor la petrol și gaz pe piața mondială, se atestă și majorarea prețului pentru livrarea energiei electrice în Republica Moldova.
Sputnik
Expertul în energetică Ion Muntean a declarat în cadrul emisiunii "Logica Puterii" de la Sputnik Moldova că tariful la energia electrică pentru consumatori va crește semnificativ.
Acest lucru fiind solicitat de către cel mai mare furnizor de energie electrică din Republica Moldova, care a depus o cerere la ANRE privind majorarea de aproape două ori a prețului la curentul electric.
"Este absolut de așteptat scenariul ca tariful la energia electrică să crească semnificativ. În ce măsură va avea loc acest lucru depinde de faptul cum vor evolua prețurile la gazele naturale și cu ce oferte vor veni cei din Ucraina", a spus Ion Muntean.
Menționăm că Guvernul a aprobat noi măsuri pentru sporirea siguranței în aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova și diversificarea surselor de energie electrică. Astfel, licitațiile de procurare a energiei electrice se vor organiza în baza unei instrucțiuni, elaborată de către ANRE, ce va prevedea proporțiile de achiziționat de la primii doi ofertanți semnificativi, în funcție de diferența procentuală dintre prețurile ofertate de către aceștia.
În ultima perioadă am asistat la scumpirea unui șir de produse, cum ar fi la carburanți, imobile, produse alimentare și medicamente. Din aceste considerente, expertul în energetică Ion Muntean consideră că dacă energia electrică se va scumpi, Guvernul va trebui să intervină cu compensații pentru păturile vulnerabile.
În prezent, tariful pentru populație este de 1,51 lei/kWh, iar dacă solicitarea Premier Energy va fi acceptată de ANRE, prețul kilowatului va ajunge la 2,79 lei, adică cu 85% mai mare.