Expertul în securitate din România Adrian Severin spune că solicitările Moscovei sunt întemeiate.
”Rusia este în mod evident și natural axată pe stabilirea unui echilibru de forțe în Europa, ceea ce am putea să o numim o securitate indivizibilă. Nu se poate ca unii să-și garanteze securitatea, pe seama insecurității altora”, declară Severin.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a venit rapid cu o reacție la solicitările Moscovei, în care a menționat că: „nu există niciun fel de modalitate” pentru o negociere care să prevadă retragerea trupelor NATO din România și Bulgaria, așa cum a cerut Moscova.
Fostul ministru de Externe al României Adrian Severin a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova că declarația oficialului NATO este neserioasă.
”Pentru mine asemenea declarații nu au nici un fel de relevanță. Cu un ridicol atât de avansat, NATO nu face altceva decât să confirme că nu are scopuri agresive… Este greu de spus dacă NATO va accepta retragerea forțelor din România și Bulgaria. Probabil Rusia a cerut mai mult, ca la negocieri să se ajungă la un compromis. Nimeni nu are nevoie de un război”, declară Severin.
Ministerul rus de Externe a menționat că dorește retragerea trupelor străine din aceste țări.
”Unul dintre pilonii inițiativelor noastre pe care l-ați menționat este formulat în mod deliberat cu cea mai mare claritate și nu permite interpretări ambigue. Este vorba despre retragerea forțelor, echipamentelor și armelor străine și alți pași pentru a reveni la configurația din 1997 pe teritoriul țărilor care nu erau membre NATO la acea dată. În lista acestor țări sunt Bulgaria și România”, a răspuns MAE rus.
În contextul subiectului legat de o eventuală participare a trupelor române în conflictul din Ucraina, ministrul român al Apărării a subliniat că România nu va participa și a dat asigurări că nu este vorba de niciun pericol militar pentru România.
Totodată, el a menționat un pentru România ar fi un pericol revenirea în Europa de Est la situația de securitate de dinainte de anul 1997, când NATO a făcut primul val de extindere între țările fostului Tratat de la Varșovia.