Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Zaharova – prin ce se aseamănă Ucraina, Țările Baltice, Moldova și Georgia

Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe a comentat rezultatele „orientării prooccidentale” dintr-un șir de țări post-sovietice.
Sputnik
CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. Procesele de rupere a legăturilor interpersonale de cooperare cu Rusia, dezindustrializarea, emigrarea în masă a forței de muncă în Occident se observă în afară de Ucraina și în Țările Baltice. Aceleași tendințe sunt în Moldova și Georgia. Declarațiile au fost făcute joi de reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe Maria Zakharova, în cadrul unui briefing.
Ea a menționat că degradarea și starea de lucruri din Ucraina sunt pur și simplu imposibil de ascuns. „Indiferent cu ce summit-uri încearcă să înfrumusețeze situația, indiferent cu ce „platforme Crimeea” ar încerca să distragă atenția propriei populații, indiferent de câte ori ar repeta cuvintele „progres economic” și „agresiunea Rusiei”, realitatea urâtă și îngrozitoare care este acum în Ucraina, ea oricum este evidentă pentru toată lumea”, a menționat Zaharova.
În același timp, după cum a afirmat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Uniunea Europeană nu tratează Ucraina ca pe un partener egal.
"C regret, este dezolant, dar adevărat - Ucraina nu reprezintă o valoare în sine pentru Occident. Au nevoie de ea în primul rând ca de un cap de pod geopolitic împotriva Rusiei. Șeful diplomației europene (Josep - n.red.) Borrell, într-un interviu acordat în ianuarie, a reiterat că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană nu este pe ordinea de zi. Adică, nimeni nu tratează regimul de la Kiev pe principii de egalitate", a subliniat Zaharova.
Politică
Politolog: PAS îi va face Rusiei mici răutăți pentru favori din partea Occidentului
Ea a menționat că la momentul dezintegrării URSS Ucraina era una dintre cele mai dezvoltate republici unionale și a ieșit din uniune cu probleme minime, și anume ca „o țară prosperă, bogată, dezvoltată, dar vedem cu toții ce a mai rămas din ea astăzi."
„Ca urmare a cursului pro-occidental, regimul de la Kiev a distrus aproape complet verigile bine coordonate ale legăturilor industriale, științifice și inovatoare cu Rusia și cu alte țări participante la integrarea eurasiatică, a fost redusă la minimum libertatea de mișcare între Ucraina și Rusia”, a spus Zaharova.
Drept urmare, potrivit ei, „Ucraina a ajuns pur și simplu fără nimic și în fața ușilor închise, în pragul, dar poate chiar în curtea din spate a Uniunii Europene, pentru că nimeni nu vrea să aibă de a face cu acel volum colosal de probleme. Dar și pe necarosabilul proceselor de integrare eurasiatică, care iau turații acum”.
”Ucraina nu este singurul exemplu de rezultate dubioase ale acestei... Aceasta nu este o orientare pro-occidentală. Orientarea pro-occidentală presupune o oarecare egalitate. Aceasta este o infiltrare a oamenilor care servesc interesele occidentale sub masca de politicieni și activiști de orientare națională, care promovează cursul respectiv”, a mai declarat Maria Zaharova.
Potrivit purtătorului de cuvânt al MAE rus, „aproximativ aceleași procese de rupere a legăturilor interpersonale de cooperare cu Rusia și dezindustrializare, emigrare în masă a forței de muncă în Occident, au fost observate și în Țările Baltice”. „De altfel, ce să mai vorbim, și Moldova, și Georgia, exact aceleași tendințe”, a menționat Zaharova.
Editoriale
Fiii vitregi ai destrămării URSS