CHIȘINĂU, 19 ian - Sputnik. Comisia pentru Situații Excepționale se întrunește din nou în ședință pentru a emite dispoziții privind punerea în aplicare a unor măsuri în perioada stării de urgență instituită pe un termen de 60 de zile în sectorul energetic.
Se întâmplă în contextul crizei în care s-a pomenit Republica Moldova, care nu-și poate îndeplini obligațiunile financiare către furnizorul de gaze stipulate în contract. Starea de urgență a fost votată de deputați la solicitarea Guvernului, în condițiile în care astăzi, 20 ianuarie, expiră termenul când MoldovaGaz trebuie să transfere plata în avans pentru consumul din ianuarie către Gazprom. Compania a anunțat că este în imposibilitate să achite suma integrală și că mai sunt necesari încă 25 de milioane de dolari.
Astfel, după votul deputaților privind aprobarea stării de urgență, prim-ministrul convoacă o nouă ședință a Comisiei în cadrul căreia vor fi luate mai multe decizii care să asigure livrarea neîntreruptă a gazului pentru consumatorii din Moldova. În context, CSE va putea decide:
Dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și a altor resurse energetice;
Adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;2.
Adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și a operatorilor de sistem să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale și altor resurse energetice pe întreg teritoriul țării;3.
Coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind: informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației; familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale; introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații;4.
Instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;5.
Instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid, în caz de necesitate;6.
Alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale, în caz de necesitate;7.
Efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor care au provocat starea de urgență.8.
Potrivit documentului, toate dispoziţiile emise de Comisia pentru Situaţii Excepţionale intră în vigoare din momentul emiterii. Parlamentul Republicii Moldova va informa, în termen de 3 zile, Secretarul General al ONU şi Secretarul General al Consiliului Europei despre prezenta hotărâre şi cauzele adoptării acesteia.