CHIȘINĂU, 20 ian - Sputnik. Autoritățile de la Chișinău sunt deschise să discute la cel mai înalt nivel cu partea rusă în contextul crizei energetice. Declarația a fost făcută de premierul Natalia Gavrilița de la tribuna centrală a Parlamentului.
Reacția premierului vine după de deputatul BCS Adela Răileanu a întrebat-o de ce și dânsa în calitate de prim-ministru, dar și președintele Maia Sandu, refuză discuțiile la nivel înalt cu Federația Rusă.
„Doamnă prim-ministru, cum explicați faptul că mai multe state precum Germania, Ungaria, Serbia au reușit să negocieze prețuri mult mai avantajoase la gaze pentru statele lor? De ce nici dumneavoastră, nici doamna președinte nu discutați direct, de ce nu vă implicați în discuții cu partea rusă pentru a asigura Republica Moldova cu gaz în condiții mult mai bune pentru noi? Am aflat din presă că Maia Sandu a apelat la Angela Merkel pentru a discuta subiectul cu Vladimir Putin. Doamna președinte a avut cel puțin șapte ocazii de a discuta direct cu președintele rus”, a precizat Adela Răileanu.
În replică, Natalia Gavrilița a menționat că este un fals și că guvernarea este deschisă deplin pentru discuții cu conducerea Federației Ruse în ceea ce privește asigurarea Republicii Moldova cu gaz natural.
„Este un fals. Noi suntem deschiși să discutăm la cel mai înalt nivel. În contextul crizei gazelor i-am scris și eu scrisori omologului meu și doamna președinte a avut conversații telefonice cu reprezentanții Guvernului Federației Ruse. Chiar ieri, în contextul a tot ce se întâmplă, noi aveam o delegație a Ministerului Afacerilor Externe care a mers în Rusia unde a discutat despre organizarea Comisiei moldo-ruse. Aceste discuții au loc. Discuțiile de ieri au fost pozitive. Nu este niciun refuz din partea Guvernului Republicii Moldova de a aborda aceste teme”, a declarat premierul.
Amintim, Parlamentul întrunit astăzi în ședință extraordinară a votat pentru instituirea stării de urgență în sectorul energetic pe un termen de 60 de zile, având în vedere dificultatea efectuării plăților de către Moldovagaz către Gazprom și riscul sistării livrării gazelor. Pentru instituirea stării de urgență au votat doar deputații PAS. Fracțiunea partidului Șor și cea a Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor nu au susținut solicitarea Guvernului de declarare a stării de urgență în sectorul energetic.
După votul deputaților privind aprobarea stării de urgență, prim-ministrul convoacă o nouă ședință a Comisiei în cadrul căreia vor fi luate mai multe decizii care să asigure livrarea neîntreruptă a gazului pentru consumatorii din Moldova