Autoritățile moldovene vor să instituie stare de urgență în domeniul energetic pentru că doar în felul acesta pot lua măsuri care să nu admită sistarea livrărilor de gaze naturale de la Gazprom către Moldovagaz. Altfel spus, în starea de urgență Guvernul va putea în mod legal să transfere bani către Moldovagaz ca această să achite livrările către Gazprom, iar acesta să nu sisteze livrările pentru Moldova.
Moldovagaz nu are suficienți bani pentru plățile curente către Gazprom
În cadrul briefingului de presă, susținut astăzi de premierul Natalia Garilița și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, ultimul a explicat de ce s-a ajuns la această situație sau, mai exact, de ce Moldovagaz nu-și poate onora plățile curente către Gazprom.
Iată ce povestește vicepremierul.
Din start, Spînu a declinat orice responsabilitate a Guvernului în criza gazelor naturale din Republica Moldova, spunând că aceasta este o consecință a majorării prețurilor pe piața gazelor, dar și, a menționat ministrul, “un rezultat al relațiilor comerciale dintre Moldovagaz și Gazprom”.
“Guvernul Republicii Moldova și-a onorat fiecare punct din protocolul semnat cu Gazprom la Sankt Petersburg. Am asigurat achitarea totală a consumului pentru gaz pentru lunile problematice - octombrie și noiembrie - și am inițiat procedura de audit a datoriilor la Moldovagaz. Situația în care ne aflăm azi nu este o consecință a inacțiunilor Guvernului, ci un rezultat al relațiilor comerciale dintre Moldovagaz și Gazprom”.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a ținut să precizeze că Moldovagaz își onorează în termen plățile curente către Gazprom și are dificultăți doar cu achitarea plății în avans, prevăzută de contractul semnat între cele două companii.
“Conform contractului, Moldovagaz urma să achite integral costul consumului pentru decembrie până la data de 20 ianuarie. Pe data de 14 ianuarie această obligație a fost realizată. Suplimentar, până la data de 20 ianuarie, Moldovagaz trebuie să achite avansul pentru luna ianuarie în raport de 50 la sută sau aproximativ 63 de milioane de dolari. Este important să menționăm că vorbim despre un avans pentru luna curentă, luna ianuarie. Din această sumă de 63 de milioane, Moldovagaz va reuși să achite 38 de milioane de dolari până mâine. Diferența neachitată prognozată la ziua de mâine este de 25 de milioane de dolari”, a spus Spînu.
El a ținut să precizeze că Moldovagaz își onorează plățile curente la timp și are dificultăți doar cu plata unei părți din avans: “Suma de 38 de milioane de dolari, care va fi achitată până mâine și inclusiv astăzi, reprezintă consumul pentru 10 zile din luna ianuarie, iar noi astăzi suntem în data de 19 ianuarie. Deci, achitările curente pentru gaz se fac la timp și vorbim doar de câteva zile pentru care Moldovagaz nu va reuși să colecteze cele 25 de milioane”.
Spînu spune că Moldovagaz s-ar face vinovată…
Este important de menționat că Andrei Spînu sugerează că de această situație s-ar face vinovat creșterea costului de achiziție a gazului, dar și Moldovagaz care nu a știut să negocieze corect cu Gazpromul ca să amâne plata avansului.
“Această diferență s-a format din mai multe motive, dar principalul este creșterea semnificativă a costului de achiziție a gazului. Tariful actual nu acoperă costul de achiziție pentru ianuarie, care este de 647 de dolari pentru o mie de metri cubi. Drept rezultat s-a format acea diferență de 25 de milioane, iar Moldovagaz nu a putut găsi limbă comună cu Gazprom pentru amânarea acestor plăți și nici nu a găsit posibilități de creditare pentru a acoperi această diferență”, a spus el.
Iar mai jos a revenit la ideea că situația în care se află Republica Moldova nu este “o consecință a inacțiunii guvernului”, că nu ar fi o consecință a lui în calitate de vicepremier. El a sugerat că responsabil de această situație, pe lângă Moldovagaz, ar fi și Gazpromul, care nu vrea să susțină Moldovagaz și care a mai schimbat și mecanismul de efectuare a plății.
“Eu în calitate de prim-ministru am trimis solicitări către domnul Miller pentru a oferi această vacanță de câteva săptămâni. Constatăm și regretăm că acționarul majoritar al Moldovagaz nu a reușit să-și susțină propria companie pentru a depăși această situație. Aceasta este clar o schimbare de atitudine față de anii precedenți și care nu ajută nici într-un fel”, a spus el.
În final Spînu a promis ca Guvernul nu va admite sistarea livrărilor de gaze naturale.
“În consecință ne-am pomenit cu riscul real de stopare a livrărilor și ne impune la acțiuni extraordinare din partea Guvernului. Am spus și repetăm: toate aceste acțiuni vor asigura continuarea furnizării de gaze către consumatorii din țara noastră”, a spus el.
Precizăm că în aceste momente se convoacă în ședință Comisia pentru Situații Excepționale, care ar urma să instituie stare de urgență în energetică.