Scumpirile la produse alimentare și servicii îngrijorează populația din Republica Moldova. Intențiile de a dubla practic prețul pentru energia electrică și a creșterea tarifului la gazele naturale de 1,5 ori vor afecta dur nivelului de viață al populației.
În acest context, economistul Veaceslav Ioniță propune ca Guvernul să implementeze pensia energetică, bani pe care persoanele din categoriile social-vulnerabile îi vor putea utiliza pentru plata facturilor din sectorul energetic.
”Povara energetică a populației a crescut considerabil. Autoritățile au încercat prin diverse metode să rezolve această problemă, inclusiv prin compensații. Dar trebuie de avut în vedere și alte măsuri. Iată de ce noi am propus să ne întoarcere la mecanismul de oferire a pensiei energetică”, declară Ioniță.
În prezent, Guvernul oferă compensații tuturor persoanelor care sunt conectate la gaz. Totuși, scumpirea energiei electrice, a cărbunelui, dar și a lemnului le va da și mai mari bătăi de cap persoanelor din categoriile social-vulnerabil.
”Oferirea pensiei energetice este una dintre puținele măsuri pe care Guvernul ar putea să le implementeze. Să ofere niște compensații nu în factură, ci în bani fizici, ca oamenii din categoriile social-vulnerabile să poată achita din acești bani factura la gaz, electricitate, să-și procure lemne sau cărbune. Toate resursele energetice s-au scumpit”, mai spune Ioniță.
Prețul de achiziție a gazului furnizat de Gazprom Republicii Moldova în luna ianuarie a crescut până la 646 de dolari, cu peste 200 de dolari mai mult decât în luna precedentă.
Moldovagaz analizează opțiunea de majorare a tarifului la gaz în următoarea perioadă între 12 și 15 lei pentru un metro cub de gaze.
Totodată, Premier Energy a solicitat majorarea tarifului la energia electrică pentru consumatorii casnici de la 1,51 lei/kWh până la 2,79 lei.
Pe 29 octombrie, Moldovagaz și Gazprom au prelungit cu 5 ani contractul anterior cu concernul rus. Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldovagaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare a plăților restante. Doar că formula de formare a prețului nu a fost dezvăluită până acum.