CHIȘINĂU, 13 ian - Sputnik. Cu certitudine nu toate produsele alimentare care pot fi procurate în magazin sunt inofensive pentru sănătate. Nutriționistul rus Ana Dobrîșeva a enumerat care sunt produsele alimentare ce prezintă pericol și pe care nu ar trebui să le procurați din supermarketuri.
Nutriționistul rus pune că, în primul rând, este vorba de laptele pasteurizat și uleiul rafinat.
Laptele pasteurizat. Pasteurizarea modifică proteinele din lapte, organismul nostru nu le recunoaște și le atacă ca pe un inamic. Din cauza pasteurizării, 75% din populație are intoleranță la lactoză. Uleiurile rafinate și dezodorizate. Astfel de uleiuri sunt produsele cele cancerigene. Ele seamănă cu plasticul în structura lor moleculară. Utilizarea unor astfel de produse duce la arterioscleroză”, a remarcat specialistul, fiind citată de RIA Novosti.
Precizăm că arterioscleroza este o boală caracterizată prin îngroșarea și sclerozarea pereților arterelor.
Pe lângă acestea, Ana Dobrîșeva nu recomandă achiziționarea și consumul iaurturilor dulci, deoarece consumul excesiv al acestora poate duce la obezitate și diabet. De asemenea nutriționistul afirmă că nu trebuie să consumăm terci instant, care este lipsit de fibre.
“Iaurturile dulci. Conform recomandărilor OMS, norma zilnică de zahăr pentru 24 de ore, care nu prezintă pericol pentru sănătate, este de doar 25 de grame. Iaurtul dulce conține 19 grame de zahăr. Consumul de astfel de alimente duce la diabet și obezitate. Cerealele instant. Fibrele, care curăță organismul de substanțele nocive, lipsesc în astfel de cereale. Acestea cresc apetitul, dăunează organelor și vaselor de sânge și accelerează îmbătrânirea pielii”, a avertizat nutriționistul.
Nu în ultimul rând, specialistul a menționat că produse precum carnea de găină sau sucurile ambalate pot conține substanțe nocive.
"Găinile. Pentru ca carnea de pui să fie ieftină, producătorii hrănesc puii cu hormoni și antibiotice. Carnea de pui este, de asemenea, un teren confortabil de reproducere pentru microorganisme patogene care pot supraviețui chiar și atunci când sunt înghețate. Sucurile ambalate. Nu poate fi vorba de niciun fruct natural în astfel de sucuri. Este un amestec de coloranți, zahăr și conservanți”, a remarcat expertul.
Trebuie să menționăm faptul că, în condițiile globalismului și a piețelor libere, situația prezentată de nutriționistul rus este perfect valabilă și pentru piața produselor alimentare din Republica Moldova. Altfel sus, produsele alimentare calificate drept extrem de periculoase pentru sănătate în Federația rusă, prezintă aceleași pericole și în Republica Moldova.