Coronavirus

Noile decizii ale CESP Chișinău: Stare de urgență și restricții - TEXT INTEGRAL

Comisie Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a emis o nouă Hotărâre: Iată ce prevede.
Sputnik
CHIȘINĂU, 13 ian - Sputnik. În municipiul Chișinău, Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până la 15 martie. Totodată, Comisie Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a luat și alte măsuri în contextul evoluției situației epidemiologice nefavorabileși alarmante prin infecția cu noul coronavirus în regiune, dar și din cauza apariției tulpinii de Omicron în țara noastră.

Hotărârea nr. 50 din 13 ianuarie 2022 a CESP Chișinău

1.
Se declară Starea de urgență în sănătate publică pe teritoriul administrativ al municipiului Chișinău până la 15 martie 2022.
2.
Se ia act de raportul prezentat de Centrul de Sănătate Publică Chișinău privind situația epidemiologică prin infecția cu COVID-19 pe teritoriul administrativ Chișinău, cu incidența nivelului de risc Alertă Cod Portocaliu și situația epidemiologică nefavorabilă de transmitere comunitară a noii tulpini Omicron.
3.
Se act de prognozele creșterii numărului de cazuri COVID-19 (persoane infectate), de până la 1 000 de cazuri și mai mult, înregistrate zilnic în următoarele 7 zile în municipiul Chișinău dintre care 20% vor necesita spitalizare.
4.
Centrul de Sănătate Publică Chișinău și Direcția generală asistență medicală și socială (DGAMS) a Consiliului municipal Chișinău vor realiza acțiunile necesare pentru fortificarea capacităților de control a situației epidemiologice cauzate de SARS CoV-inclusiv a noii tulpimi Omicron.
5.
Se menține și se reiterează măsurile importante obligatorii de sănătate publică, de precauție, prevenire și control epidemiologic:
5.1 purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice, în transportul public, la stațiile de așteptare, la toate evenimentele publice în spațiile deschise cu aglomerații umane, în cadrul întrunirilor cu caracter unic, adunărilor în masă cu respectarea în aceste cazuri a distanței fizice de minim un metru. Masca trebuie să acopere atât gâtul, cât și nasul.
5.2 dezinfecția și dezinfectarea mâinilor, cu asigurarea produselor și preparatelor virucide în toate instituțiile și organizațiile de drept public și privat, inclusiv în centrele comergiale, magazine, instituțiile HoReCa și alte structuri care prestează servicii publice.
5.3 evitarea evenimentelor cu prezența aglomerațiilor umane, păstrarea distanței de minim un metru la evenimentele publice organizate.
6.
Se solicită suportul Ministerului Afacerilor Interne în monitorizarea respectării de către persoanele fizice și juridice a regulilor de sănătate publică, în special în piețe, stațiile de așteptare și în transportul public de pe teritoriul municipiului Chișinău.
7.
DGAMS, de comun cu conducătorii instituțiilor medico-sanitare municipale, vor realiza acțiunile care se impun pentru gestionarea eficientă a noului val pandemic COVID-19 la nivel de asistență medicală primară și asistență medicală prespitalicească, cu pregătirea spațiilor medicale, sporirea capacității de internare pentru adulți și copii, mobilizarea resurselor medicale umane, securizarea rezervelor de medicamente, a consumabilelor și a mijloacelor de protecție.
8.
DGAMS de comun cu directorii spitalelor clinice municipale, conform planului municipal de control și răspuns la infecția COVID-19, vor dispune crearea circuitelor COVID și non-COVID prin reorganizarea internă și activarea graduală a secțiilor COVID-19, cu asigurarea tratamentului pentru pacienții cu infecția de coronavirus și asistență medicală pacienților de profil cu volum deplin, cu efectuarea modificărilor necesare în statele de funcții și divizul de cheltuieli al instituției medicale subordonate.
9.
Comisie Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău solicită Ministerului Sănătății și Campaniei Naționale de Asigurări Medicale asigurarea, în regim de maximă urgență, a spitalelor clinice municipale COVID-19, cu medicamente și preparate antivirale pentru tratamentul infecției cu coronavirus de timp nou conform Protocolului Clinic Național Infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19), precum și cu echipamente medicale și de protecție, dezinfectanți și detergenți.
10.
Comisie Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău solicită Ministerului Sănătății instituirea unui centru (dispecer) unic de coordonare a spitalizărilor COVID-19 în spitalele republicane și municipale.
11.
DGAMS va asigura, prin intermediul Asociațiilor Medicale Teritoriale, Centrele de Sănătate din suburbii, Centrelor medicale private de asistență medicală primară din mun. Chișinău, monitorizarea și tratamentul la domiciliu de către medicii de familie a pacienților confirmați cu COVID-19 cu forme ușoare și medii.
12.
DGAMS și directorul Spitalului Clinic Municipal SF. Treime vor spori capacitățile pentru triaj și rezervele de paturi pentru tratament staționar la Departamentul COVI-19 de la Moldexpo.
13.
Se solicită Ministerului Sănătății revizuirea recomandărilor privind testarea în scop diagnostic la COVID-19 prin metoda Timp-Real și prin testarea rapidă Ag SARS CoC-2, cu stabilirea criteriilor clare de aplicare a acestor teste în contextul ratei înalte a rezultatelor fals-negative la testarea rapidă fapt care duce la stabilirea tartivă a diagnosticului corect și întârzierea inițierii tratamentului.
14.
În contextul morbidității înalte prin covid la copiii din mun. Chișinău, DGAMS va spori capacitățile de spitalizare a pacienților pedriatici cu COVID-19 cu forme grave. Totodată, DGAMS va solicita Ministerului Sănătății implicarea directă și suportul imediat pentru susținerea obligatorie a nivelului III de asistență medicală pediatrică pentru formele extrem de grave, cu maladii concomitente sau insuficiență poliorganică.
15.
Managerii Asociațiilor Medicale Teritoriale, Centrelor de Sănătate din suburbii, Centrelor medicale private de asistență medicală primară din mun. Chișinău vor asigura accelerarea procesului de imunizare în mun. Chișinău în scopul atingerii ratei de vaccinare a populației generale de minim 70% din teritoriul deservit către data de 31.03.2022.
16.
Nerespectarea măsurilor obligatorii de sănătate publică expuse în prezenta Hotărâre constituie pericol pentru publică și servește temei pentru aplicarea măsurilor de răspundere contravențională și penală a persoanelor fizice și juridice.
17.
Direcția Relații Publice și Buget Civil a primăriei municipiului Chișinău va asigura informarea populației despre prevederile prezentei Hotărâri.
18.
În funcție de evoluția situației epidemiologice, măsurile de sănătate publică vor fi revizuite.
19.
Prezenta Hotărâre intră în vigoare din momentul emiterii și se publică pe pagina oficială a Primăriei Chișinău.
Coronavirus
În Moldova ar putea fi creat un centru unic de coordonare a spitalizării COVID-19