CHIȘINĂU, 12 ian - Sputnik. În cadrul unui briefing susținut după ședința Guvernului, premierul Natalia Gavrilița a fost întrebată dacă există temei pentru a fi declarată starea de urgență în domeniul gazelor naturale. În context, prim-ministrul a explicat că pentru a fi instituită starea de urgență trebuie să se ajungă la o situație critică, dar deocamdată Guvernul este în stare să gestioneze criza fără a recurge la declararea stării de urgență.
„Pentru a fi instituită starea de urgență este nevoie de temei. Acest temei presupune un pericol iminent pentru sistarea livrării gazelor naturale. Atâta timp cât nu avem anumite confirmări sau scrisori, sau anumite declarații în scris, sau protocoale care ar spune că există anumite probleme de livrare, atâta timp cât se poartă discuții, atunci când există anumite soluții care încă pot fi implementate în procedură de urgență, dar în afara stării de urgență, atunci se va merge pe epuizarea acestor acțiuni”, a declarat premierul Natalia Gavrilița.
Totodată, în cadrul briefing-ului, premierul a menționat că autoritățile examinează posibilitatea amânării plății TVA de către Moldovagaz pentru luna curentă. Acest lucru nu va soluționa pe deplin problema creată în domeniul gazelor, dar va ajuta Moldovagaz să caute o soluție.
„Este vorba despre amânarea plății TVA pentru soluționarea problemei de lichiditate. Aici nu este vorba despre eliminarea plății de TVA pentru Moldovagaz. Deocamdată, problemele de lichiditate pentru Moldovagaz sunt pentru plata din 20 ianuarie, suntem în discuții și analize ca să vedem pentru ce perioadă este nevoie de amânarea acestei plăți , dar va fi pentru o perioadă scurtă”, a precizat prim-ministrul.
Luni Moldovagaz a anunțat că plătește în luna ianuarie 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz livrat de Gazprom. Prețul s-a majorat cu aproape 200 de dolari - în decembrie o mie de metri cubi a costat 450 de dolari.
Amintim, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat în cadrul unei emisiuni televizate că tariful la gazele naturale ar putea crește în februarie până la 14 lei și 70 de bani, dacă Moldova va achita ”Gazpromului” același preț de 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze ca și în luna ianuarie. Totodată, Spînu nu a exclus că prețul de achiziție al gazelor naturale pentru Moldova ar putea să scadă în februarie până la 450 sau 430 de dolari pentru mia de metri cubi.