CHIȘINĂU, 12 ian - Sputnik. Republica Moldova continuă negocierile cu reprezentanții Gazprom pentru a fi amânată plata în avans pentru gazul furnizat în ianuarie 2022. Acest lucru a fost anunțat de prim-ministrul Republicii Moldova, miercuri, într-o conferință de presă.
"S-au discutat și la consiliul de observatori despre amânarea plăților. Continuăm negocierile ca să plătim mai târziu pentru luna ianuarie. Și în același timp suntem îngrijorați să nu fie întreruptă furnizarea gazelor. Luăm în calcul și alte decizii pentru ca Moldovagaz să poată plăti la timp”, a menționat Gavrilița.
Premierul a explicat că datoriile companiei se acumulează în momentul în care prețurile de achiziție a gazelor cresc, iar tariful rămâne același și nu acoperă costurile furnizorului moldovenesc.
Natalia Gavrilița a menționat că Ministerul Finanțelor va lua în considerare opțiunile legale existente pentru a ajuta furnizorul de gaze din Moldova să amâne plățile TVA pentru o perioadă scurtă. Astfel, să ofere companiei lichiditățile necesară pentru plățile curente.
Ea a mai spus că valoarea estimată a scutirilor de TVA pentru „Moldovagaz” este de aproximativ șapte milioane de dolari. Oficialul a mai explicat dacă există condiții pentru declararea unei noi stări de urgență în legătură cu criza gazelor.
„Pentru a fi instituită starea de urgență este nevoie de temei. Acest temei presupune un pericol iminent pentru sistarea livrării gazelor naturale. Atâta timp cât nu avem anumite confirmări sau scrisori, sau anumite declarații în scris, sau protocoale care ar spune că există anumite probleme de livrare, atâta timp cât se poartă discuții, atunci când există anumite soluții care încă pot fi implementate în procedură de urgență, dar în afara stării de urgență, atunci se va merge pe epuizarea acestor acțiuni”, a declarat premierul Natalia Gavrilița.
Luni Moldovagaz a anunțat că plătește în luna ianuarie 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz livrat de Gazprom. Prețul s-a majorat cu aproape 200 de dolari - în decembrie o mie de metri cubi a costat 450 de dolari.
Amintim, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat în cadrul unei emisiuni televizate că tariful la gazele naturale ar putea crește în februarie până la 14 lei și 70 de bani, dacă Moldova va achita ”Gazpromului” același preț de 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze ca și în luna ianuarie. Totodată, Spînu nu a exclus că prețul de achiziție al gazelor naturale pentru Moldova ar putea să scadă în februarie până la 450 sau 430 de dolari pentru mia de metri cubi.