CHIȘINĂU, 12 ian - Sputnik. Un nou val pandemic după sărbători este inevitabil. Valul cinci, provocat de noua variantă a coronavirusului, Omicron, va aduce un număr foarte mare de îmbolnăviri către sfârșitul lunii ianuarie. Precizarea a fost făcută în studioul Sputnik Moldova de expertul în sănătate publică Ala Tocarciuc.
Specialistul spune că varianta Omicron este de trei ori mai contagioasă decât Delta și, deși numărul de infectări va fi mare, numărul de spitalizări ar putea fi mai mic.
„În valul Omicron am putea ajunge și până la 300 de mii de persoane contaminate. Se spune că la un astfel de număr de infectări, 20% ar putea fi internați. Chiar și așa, numărul de spitalizări va fi de două-trei ori mai mare decât în valurile precedente”, a explicat expertul.
Tocarciuc mai spune că nu este o surpriză apariția unei noi tulpini. Este mai degrabă o evoluție a pandemiei și era de așteptat că va apărea o tulpină mai contagioasă, dar nu atât de agresivă comparativ cu precedentele. Acest lucru se explică prin numărul mai mic de decese în timp ce numărul cazurilor noi de infectare crește vertiginos.
„În statele unde sunt înregistrate sute de mii de infectări într-o singură zi, numărul deceselor nu depășește cifra de 200. Asta înseamnă că virusul a pierdut din agresivitate”, a explicat Tocarciuc.
Expertul a precizat că singura și cea mai importantă măsură de prevenire a infectării și de răspândire a bolii ar fi purtatul unei măști de calitate. La fel, pentru a depista focarele, este nevoie de capacitate maximă de testare a persoanelor care au fost în contact cu persoane infectate sau suspecte, chiar dacă nu au simptome.
„Mai ieftin ne va costa să testăm și să izolăm decât să internăm oamenii în spitale, să reprofilăm paturi, să creștem numărul de paturi de la terapie intensivă”, a menționat Ala Tocarciuc.
Întrebată cât de eficiente în depistarea Omicronului sunt testele rapide, expertul în sănătate publică a precizat că sunt teste care depistează inclusiv această variantă. Pe de altă parte, specialistul spune că sunt mai multe semne de întrebare în legătură calitatea testelor antigen din Republica Moldova. Cea mai mare problemă care duce la răspândirea atât de rapidă a Omicron-ului este faptul că, de cele mai multe ori, are o evoluție asimptomatică, precizează Tocarciuc.
Dacă scăpăm sau nu de coronavirus în anul 2022, specialistul spune că vede mai degrabă un îndemn de mobilizare de la OMS și că nu este sigură că virusul va dispărea complet.