Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Spînu: Guvernul îi solicită Gazpromului o amânare a plății în avans pentru gazul livrat

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că Guvernul îi solicită Gazpromului o amânare de 10-20 de zile a plății în avans pentru gazul livrat pe fiecare luna în curs.
Sputnik
Andrei Spînu a fost întrebat de jurnaliști ce va urma dat fiind că Moldovagaz mai are la dispoziție 10 zile pentru a achita plata pe ultima lună, în timp ce aceasta a acumulat doar 40 la sută din banii necesari.
Asta înseamnă că în data de 20 ianuarie Moldovagaz trebuie să achite integral către Gazprom consumul pentru luna decembrie și în avans 50 la sută pentru consumul din luna ianuarie.
Spânu a spus că până în data de 20 ianuarie plățile Moldovagaz către Gazprom pentru luna decembrie vor fi acoperite integral. Iar pentru luna ianuarie, deficitul prognozat de Moldovagaz est de 25 de milioane de euro (diferința dintre banii acumulați din plata facturilor de către consumatori și banii pe care Moldovagaz trebuie să-i transfere Gazpromului pentru livrarea gazelor).
În această situație, Andrei Spînu spune că guvernul a inițiat discuții cu Gazpromul ca acesta să ofere o amânare de 10-20 de zile pentru plata în avans pe luna în curs.
“Ieri am avut o discuție cu domnul Miler (președintele Comitetului de Management al „Gazprom”, Alexei Miller) în care am încercat să înțelegem care este disponibilitatea pentru a avea o amânare de 10-20 de zile a plății în avans, ca Moldovagaz să poată achita acest avans. Rămânem în discuție, nu este o decizie finală. Săptămâna viitoare, cel mai probabil – luni, va avea loc ședința Consiliului de Observatori al Moldovagaz cu participarea reprezentanților Gazprom și Guvernului Republicii Moldova în care se va discuta acest aspect”, a declarat Spînu.
Ministerul moldovean Infrastructurii și Dezvoltării Regionale consideră că Gazpromul are și el obligația să contribuie la identificarea unei soluții pentru această problemă a distribuitorului local de gaze naturale dat fiind că concernul rus deține pachetul majoritar de acțiuni la Moldovagaz.
“Să nu uităm că MoldovaGaz este o companie mixtă moldo-rusă, în care inclusiv Gazprom are acțiuni, și noi considerăm justificat ca și Gazprom să intervină și împreună cu guvernul sau cu acționarii companiei să găsească soluții pentru depășirea acestei situații”, a spus Spînu.
Politică
Spînu: Moldovagaz va schimba mecanismul - Nu toți oamenii vor primi compensații la gaz