În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", politologul Nicolae Pascaru a menționat că situația pe arena politică internațională este una tensionată. El a remarcat că în ultima perioadă părțile și-au aruncat cele mai tăioase replici din ultimii 30 de ani.
Nicolae Pascaru susține că negocierile privind garanțiile de securitate privind neamplasarea de către SUA și Rusia a rachetelor de croazieră cu raza scurtă și medie în zona de accesibilitate reciprocă, renunțarea la extinderea NATO în fostele republici sovietice și reducerea numărului de exerciții militare sunt extrem de importante și trebuie să se soldeze cu o înțelegere pașnică.
"Conflictul geopolitic dintre aceste două mari puteri durează de mai multe decenii, însă acum situația este cu adevărat delicată. Situația va fi tensionată până nu se vor întâlni liderii Biden și Putin. Probabil, după această întâlnire se va ameliora situația, dacă se va ajunge la o înțelegere", a remarcat Nicolae Pascaru.
Mai mult, politologul este de părere că condițiile pe care le impune Rusia cu privire la extinderea blocului militar NATO sunt justificate.
"NATO acum este foarte activă, iar Ucraina este folosită împotriva Rusiei. Elita politică a Ucrainei face o mare greșeală că nu-și conduce interesul național, dar joacă acest rol, probabil inconștient, împotriva Rusiei și încearcă să impună aceste negocieri. Sper că se vor oferi argumente suficiente la această întâlnire și să fie pace, întrucât nimeni nu-și dorește un al treilea război mondial", a punctat Pascaru.
De menționat că la Geneva au demarat negocierile ruso-americane pe subiectul garanțiilor de securitate. Întâlnirea se desfășoară cu ușile închise, la reprezentanța americană pe lângă secția ONU de la Geneva. Delegația Federației Ruse este condusă de ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Serghei Reabkov, și de ministrul adjunct al Apărării, Alexandr Fomin. În fruntea delegației americane se află primul adjunct al secretarului de stat al SUA, Wendy Sherman.