CHIȘINĂU, 6 ian - Sputnik. Tradițiile moldovenilor la Crăciun sunt cu adevărat frumoase, dar ele presupun întâlniri cu o mulțime de rude și prieteni, ceea ce în contextul pandemiei poate duce la o tragedie. Vaccinul nu ne asigură o garanție că nu ne vom îmbolnăvi, ci că vom face o formă mai ușoară, în caz de infectare. Acest lucru însemnă că putem sta la o masă cu o persoană infectată, dar nici să nu bănuim că ea are COVID-19.
Astfel, dansând, colindând și ciocnind paharele, putem înhăța virusul. Din acest motiv, șeful secției Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Republicat, Victor Cojocaru, îndeamnă oamenii să fie mai responsabili și să se bucure de Nașterea Domnului în liniște, pentru a evita îmbolnăvirile în masă de după sărbători.
În cadrul unui interviu oferit pentru Sputnik Moldova, doctorul a declarat că deși numărul de cazuri este mai mic, comparativ cu perioada din octombrie, atunci când se înregistrau peste o mie de cazuri zilnic, tulpina „delta” este foarte contagioasă și provoacă foarte multe complicații.
„Evoluția bolii e mai dificilă, decât în primele valuri. Apar complicați tardive. Peste două, trei săptămâni de la aflarea în terapie intensivă, cu părere de rău, sunt cazuri letale. Vreau să spun că problema COVID-ului mai există”, a declarat doctorul.
Doctorul susține că deși persoana este vaccinată, ea oricum trebuie să respecte măsurile de protecție pentru a se apăra de virus și pentru a nu-i infecta pe alții. Asta pentru că vaccinul poate asigura o formă mai ușoară a bolii, iar persoana ar putea nici să nu bănuiască că este infectată și, la rândul ei, să infecteze și alți oameni.
În context, Victor Cojocaru a explicat de ce în țările europene, unde se înregistrează un număr mare de persoane imunizate, oricum numărul de infectări este mare. De vină este iresponsabilitate și faptul că atât cei vaccinați, cât și cei nevaccinați continuă să nu respecte măsurile de protecție.
„Virusul pătrunde în celulă, iar anticorpul nu poate să ucidă virusul care deja a pătruns în celulă. Dacă în organism pătrunde o cantitate mică de viruși și organismul este vaccinat, atunci organismul are șansele să nu să se îmbolnăvească sau să aibă o formă ușoară. Dacă doza este mare, atunci și pătrunderea în celulă se face repede și nimeni nu poate să-l salveze de la infecție. Fiindcă este o infecție virală, ci nu una bacteriană”, a declarat specialistul.
Șeful secției ATI spune că există cazuri când la sărbători s-au infectat practic toți care au stat la o masă. De aceia, Cojocaru atenționează persoanele și mizează pe înțelegerea lor. Totodată, doctorul susține că în perioada sărbătorilor, mulți moldoveni revin acasă din străinătate, iar acest lucru ar putea duce la răspândirea noilor variante precum „omicron”. Victor Cojocaru nu exclude că noua tulpină ar putea fi mai periculoasă decât „delta”.
„Și „Plugușorul”, și colindele sunt mecanisme perfecte de a transmite infecția de la casă la casă”, a precizat Cojocaru.
În context, specialistul a menționat că luna ianuarie ar putea fi una liniștită, iar dacă oamenii nu vor respecta măsurile de protecție, atunci numărul de infecții ar putea crește brusc. Totodată, doctorul nu exclude că varianta „omicron” deja bântuie prin Moldova.
„Pacienții trec prin formă gravă, ajung la trei săptămâni de terapie intensivă și cu o zi, două înainte ca să-i transferăm în secții obișnuite, ei decedează. Apar complicații foarte severe”, a conchis Victor Cojocaru.