Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ian Lisnevschi, despre majorarea salariilor judecătorilor Curții Constituționale

Majorarea salariilor judecătorilor Curții Constituționale rămâne un subiect sensibil și controversat. În cadrul emisiunii "ATITUDINI", politologul Ian Lisnevschi a comentat această decizie pe care a luat-o actuala guvernare.
Sputnik
Ian Lisnevschi este de părerea că până la decizia de majorare a salariilor judecătorilor Înaltei Curți, actuala guvernare ar fi trebuit să întreprindă alte măsuri în beneficiul societății. Politologul susține că aceasta a fost o decizie pripită, cu efecte pe termen scurt.

"Societatea continuă să sufere, mai ales în perioada de iarnă. În primul rând, trebuia de întreprins măsuri pentru protecția cetățenilor, întrucât asistăm la creșterea prețurilor la produse alimentare, energia electrică, gaz și altele. Pe lângă aceasta mai este și criza pandemică", a menționat interlocutorul.

Mai mult, politologul susține că problema corupției va continua atâta timp cât oamenii vor avea salarii mizere. Astfel, cea mai bună soluție ar fi majorarea salariilor oamenilor de rând.
"Toți se gândesc cum să obțină bani pe lângă salariu. Cum poți să trăiești cu o remunerare de trei mii de lei, de exemplu? De aici începe toată problema. Sunt necesare acțiuni ce vor avea efecte benefice pe termen lung", a remarcat Lisnevschi.
Amintim că, în data de 24 decembrie, deputații au reexaminat proiectul ce prevede majorarea salariilor magistraților Curții Constituționale.
S-a întâmplat după ce șeful statului nu a promulgat-o din cauza scandalului iscat în jurul salariilor magistraților Curții Constituționale. Maia Sandu a menționat că a luat această decizie întrucât amendamentul cu privire la majorarea salariilor magistraților nu avea aviz pozitiv de la Guvern.
Anterior, Guvernul Republicii Moldova nu a acceptat amendamentul respectiv, motivând că propunerea depășește cadrul de resurse disponibil, nu are acoperire financiară în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2022. Amendamentul semnat de deputații PAS Olesea Stamate, Veronica Roșca și președintele Parlamentului, Igor Grosu, prevedea majorarea salariilor judecătorilor CC de la 44 de mii de lei la aproape 82 de mii.
După reexaminare, au fost operate majorări de salarii, însă nu la fel de mari cum s-a propus la început. Legea a ajuns pe masa președintelui țării și a fost promulgat. Maia Sandu a declarat pentru jurnaliști că majorarea salariilor magistraților Curții Constituționale este justificată.
De menționat că de la 1 ianuarie 2022, salariul brut al unui judecător constituțional constituie 40 950 de lei, iar al președintelui Curții - 45 000 de lei.