COVID-19 afectează și ochii, arată cercetările făcute de specialiștii din medicină. Ca orice infecție a tractului respirator superior, inclusiv răcelile și gripa, coronavirusul poate provoca iritarea membranei care acoperă ochiul - afecțiune numită conjunctivită sau ochi roșii. Organizația Mondială a Sănătății include acum acest lucru alături de alte simptome mai frecvente ale virusului, cum ar fi tuse, febră și pierderea gustului sau a mirosului.
"Deși se întâmplă mai rar, conjunctivita este unul din simptomele posibile ale COVID-19. Conjunctivita poate duce la iritații ale ochiului, înroșire, mâncărime, scurgeri și cruste în jurul ochilor. Unii specialiști spun că acest virus poate să afecteze simțitor vederea", a precizat Iurie Cușnir.
Medicul generalist a mai adăugat că pandemia de coronavirus a schimbat modul în care învață copiii, favorizând creșterea timpului petrecut de cei mici, dar și de adolescenți, în fața ecranelor. Acest lucru poate dăuna vederii, conducând la oboseala ochilor, dureri de cap și dificultăți de concentrare. Utilizarea în exces a ecranelor îi poate expune pe copii unui risc mai mare de a dezvolta diferite probleme oculare serioase.
"Este important să faceți o pauză de 30 minute, cel puțin la fiecare două ore. Spălați-vă cu apă rece pe față și ochi. Consumați cât mai multe produse ce conțin vitamina A și C - morcov, caise, mure, portocale, mango, spanac, dovleci, persicii, migdale ș.a., pentru a preveni virusul, dar și problemele de vedere", a adăugat Iurie Cușnir.
Unii pacienți care au suferit de COVID-19, în special cei care au manifestat o formă mai gravă a bolii, au recunoscut că după ce s-au tratat au început să aibă atacuri de panică. Medicul generalist Iurie Cușnir susține că există o explicație a acestor manifestări.
"Nu doar COVID-ul, dar orice boală atacă corpul nostru și nu în ultimul rând, sistemul nervos în general. În cazul coronavirusului apare frica – reacție de autoapărare a organismului, iar dacă nu poate fi gestionată - se transformă în fobie. Și dacă îi permitem să se dezvolte, această emoție trece în atacuri de panică", a subliniat specialistul.
Deși oamenii de știință au estimat că impactul COVID-ului asupra stării psiho-emoționale va fi doar de un singur procent, realitatea a demonstrat că cifra a depășit mai bine de cinci la sută.
"Se întâmplă lucruri ciudate la care medicina nu are răspuns. Sunt factori interni ce apasă asupra pacientului, dar și factori sociali și financiari, atunci când persoana trebuie să se autoizoleze sau își pierde locul de muncă. Acesta este un stres major pentru fiecare om", a conchis medicul.
Ce recomandări oferă medicul pentru a evita stările depresive și atacurile de panică pentru a proteja sistemul nervos, aflați din interviul audio atașat.