CHIȘINĂU, 4 ian - Sputnik. Discuțiile din ultima perioadă referitoare la salariile judecătorilor Înaltei Curți i-au provocat pe aceștia să-și facă publice lefurile. Într-o postare pe pagina de Facebook a Curții Constituționale, responsabilii instituției au decis să facă lumină și să anunțe ce salarii au primit angajații în 2021 și cât ar urma să ridice în 2022, după majorare. Iată cifrele prezentate de instituție într-o postare pe Facebook:
Salariile angajaților Curții Constituționale în 2021
salariul brut al unui judecător constituțional a fost de 31 954 de lei. Salariul net al acestuia a fost de 25 589 de lei;
salariul brut al președintelui Curții Constituționale a fost de 39 000 de lei, iar salariul său net de 31 232 de lei;
salariul brut al unui asistent judiciar de la Curtea Constituțională a fost de 8 687 de lei.
Ce salarii vor ridica angajații Curții Constituționale în 2022
salariul brut al unui judecător constituțional va fi de 40 950 de lei, iar salariul net al acestuia va fi de 32 793 de lei;
salariul brut al președintelui Curții va fi de 45 000 de lei, iar salariul său net – 36 036 de lei;
ca urmare a modificării valorii de referință, salariul brut pentru asistenții judiciari va fi de 9 198 de lei.
Curtea Constituțională a precizat că din 1 ianuarie 2022 salariul net al unui judecător constituțional va crește cu 7 204 lei, iar salariul net al președintelui Curții Constituționale cu 4 804 lei.
Amintim că, în data de 24 decembrie, deputații au reexaminat proiectul ce prevede majorarea salariilor magistraților Curții Constituționale.
S-a întâmplat după ce șeful statului nu a promulgat-o din cauza scandalului iscat în jurul salariilor magistraților Curții Constituționale. Maia Sandu a menționat că a luat această decizie întrucât amendamentul cu privire la majorarea salariilor magistraților nu avea aviz pozitiv de la Guvern.
Anterior, Guvernul Republicii Moldova nu a acceptat amendamentul respectiv, motivând că propunerea depășește cadrul de resurse disponibil, nu are acoperire financiară în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2022.
Amendamentul semnat de deputații PAS Olesea Stamate, Veronica Roșca și președintele Parlamentului, Igor Grosu, prevedea majorarea salariilor judecătorilor CC de la 44 de mii de lei la aproape 82 de mii. Inițiativa a fost însă dur criticată de opoziția parlamentară, de unele partide extraparlamentare, dar și de societatea civilă.
În cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune, președintele Comisiei Juridice Numiri și Imunități, Olesea Stamate, a recunoscut că știa despre avizul negativ al Guvernului înainte de a veni în plenul Parlamentului cu amendamentul privind majorarea salariilor judecătorilor de la Curtea Constituțională.
După reexaminare, au fost operate majorări de salarii, însă nu la fel de semnificative cum s-a propus la început.
Documentul a ajuns pe masa președintelui țării și a fost promulgat. Maia Sandu a declarat pentru jurnaliști că majorarea salariilor magistraților Curții Constituționale este justificată.
„Am promulgat această lege și am spus mai devreme că eu cred că angajații Curții Constituționale și judecătorii trebuie să aibă un salariu suficient de bun așa încât deciziile pe care le pregătesc și le adopt să fie decizii de calitate, pentru că aceste decizii influențează toți cetățenii sau calitatea vieții, calitatea democrației în Republica Moldova. Bineînțeles că și în alte instituții trebuie să tindem să putem să creștem salariile așa încât bunii profesioniști să poată să fie atrași în instituțiile statului”, a declarat Maia Sandu.
Înalta Curte este alcătuită din șase magistrați, în frunte cu președintele, dar în prezent activează doar cinci judecători. O funcție fiind vacantă.