Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Pericol în România: Substanță periculoasă, în produsele pentru copii

Reprezentanții Asociației Pro Consumatori trag un semnal de alarmă și susțin că într-o serie de produse destinate copiilor și aflate pe rafturile magazinelor din România se află dioxidul de titan, o substanță foarte periculoasă.
Sputnik
BUCUREȘTI, 3 ian – Sputnik, Georgiana Arsene. Situație gravă în România, acolo unde experții Asociației Pro Consumatori au găsit, la o evaluare făcută produselor destinate copiilor, dioxid de titan – E 171.
Dioxidul de titan este un colorant alb folosit de o parte a industriei alimentare, farmaceutice şi nu numai, pentru a da culoare acelor produse care altfel ar fi incolore, deci are doar un rol estetic.
Franţa a fost prima ţară din Uniunea Europeană care a interzis folosirea dioxidului de titan, începând cu 1 ianuarie 2020, ca măsură de precauție pentru a proteja sănătatea consumatorilor.
La 8 octombrie 2021, statele membre ale UE au convenit asupra unei propuneri a Comisiei Europene de a interzice E 171 din toate produsele alimentare. Conform studiilor științifice, dioxidul de titan poate dăuna florei intestinale și, din cauza nanoparticulelor sale, poate provoca cancer. Comisia Europeană ar trebui să verifice de urgență toți cei 338 de aditivi, care sunt în prezent autorizați pentru alimente în Europa, informează Asociația Pro Consumatori.

Dioxid de titan în pasta de dinți pentru copii

APC a realizat prin sondaj în cursul lunii decembrie 2021 o evaluare a produselor destinate copiilor din punctul de vedere al prezenţei în compoziția acestora a aditivului dioxid de titan (E171), produse comercializate în reţeaua marilor magazine.
Podcasturi
Părinții ar putea să plătească mai mult pentru alimentația copiilor din grădinițe
Experţii APC au identificat în spaţiile de vânzare ale marilor magazine, precum şi în magazinele din incinta acestora, produse cu dioxid de titan în compoziţie.
Dioxodul de titan a fost identificat în pasta de dinți pentru copii, în guma de mestecat cu gust de fructe - fabricată în Ungaria, în drajeuri de gumă de mestecat fără zahăr, cu umplutură de mentă verde, cu îndulcitori – fabricate în Turcia, în Jelly beans fabricat în Thailanda și în Candy Canes fabricat în România.
Agenţia Internaţională pentru Cercetare a Cancerului (IARC) din cadrul ONU a clasificat dioxidul de titan ca fiind un posibil agent cancerigen uman.
APC notează că dioxidul de titan (E 171) este un aditiv alimentar parțial fabricat din nanoparticule și se găsește în principal în alimente cum ar fi produsele de cofetărie, prăjituri, deserturi, înghețată, biscuiți, batoane de ciocolată, produse de panificație și de patiserie, paste de dinți pentru copii, unele alimente pentru copii mici întrucât principala sa funcție este aceea de a conferi culoarea albă sau opacitatea produselor.
Din păcate, dioxidul de titan (E 171) este utilizat în principal în produsele alimentare care sunt foarte consumate de copii, cum ar fi guma de mestecat, bomboanele, ciocolata și înghețata, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la posibila expunere ridicată a acestui segment vulnerabil al populației.
În februarie 2016, 19 oameni de știință din opt țări s-au întâlnit la Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), la Lyon, Franța, pentru a reevalua cât de cancerigen e dioxidul de titan (E 171) și au concluzionat că acesta ar trebui clasificat drept posibil cancerigen pentru oameni și introdus în grupa 2B.
Institutul Național pentru Securitate și Sănătate în Muncă (NIOSH) din SUA a stabilit că expunerea la dioxidul de titan ultrafin (E 171) ar trebui considerată drept un potențial agent cancerigen profesional.
Societate
A fost numit cel mai radioactiv fruct: Cât de periculos este
Având în vedere avizul ştiinţific al Autorităţii Europeane pentru Siguranța Alimentară (EFSA) cu privire la nivelul ridicat de genotoxicitate al dioxidului de titan, precum şi demersurile de eliminare a acestui aditiv din lista aditivilor permişi a se utiliza de către industrie, realizate de autoritățile de siguranţă alimentară din unele ţări membre ale Uniunii Europene, precum şi de către organizațiile de consumatori din BEUC, Asociaţia Pro Consumatori solicită marilor reţele comerciale să retragă de la comercializare toate produsele care conţin aditivul dioxid de titan.

APC, apel către autoritățile române

De asemenea, Asociaţia Pro Consumatori solicită Ministerului Sănătăţii, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor să interzică prin intermediul unui ordin comun utilizarea dioxidului de titan în compoziţia produselor destinate copiilor.
Vorbim despre produsele fabricate în România.
Reprezentanții APC cer și interzicerea importurilor de produse destinate copiilor care au în compoziţie dioxid de titan.
Asociaţia Pro Consumatori le recomandă părinţilor responsabili din România să semneze petiţia “Nu mai puneţi aditivi dăunatori în alimentele noastre - sustineţi eliminarea colorantului alb E171”, iniţiată de Safe Food Advocacy Europe(SAFE), Agir pour l'Environnement, European Environmental Citizens’ Organisation for Standardisation.