Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

ANI: Președintele Curții Constituționale, implicat într-un conflict de interese

Autoritatea Națională de Integritate anunță că președintele Curții Constituționale ar fi implicat într-un conflict de interese.
Sputnik
CHIȘINĂU, 31 dec - Sputnik. Președintele Curții Constituționale ar fi implicat într-un conflict de interese, anunță Autoritatea Națională de Integritate. Potrivit unui comunicat al ANI, în cadrul unui control inițiat în luna mai, în baza unei sesizări, inspectorul de integritate a stabilit că printr-o Hotărâre a Parlamentului o altă Hotărâre a Parlamentului care prevede numirea unui judecător al Curții Constituționale.
„Conform sesizărilor adresate Curții Constituționale, s-a solicitat exercitarea controlului asupra Hotărârii Parlamentului nr. 73 din 23.04.2021 și totodată suspendarea ei. Iar, potrivit Deciziei Curții Constituționale nr. 60 din data de 23.04.2021, semnată de Președintele interimar al Curții Constituționale, s-a admis cererea de suspendare și prin Decizia Curții Constituționale nr. 61 din 26.04.2021 a fost confirmată Decizia Curții Constituționale nr. 60 din 23.04.2021, prin care s-a suspendat hotărârea respectivă, cu participarea în cadrul ședinței și a Președintelui Curții Constituționale”, este precizat în comunicatul ANI.
Astfel, s-a constatat că președintele Curții Constituționale, având un interes personal a participat la emiterea unei decizii a CC, prin care a fost confirmată o altă decizie a CC de suspendare a acțiunii unor Hotărâri de Parlament și la controlul constituționalității Hotărârii Parlamentului din 24 martie privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului 16.08 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale, fără a declara la ANI conflictele de interese reale și fără a le soluționa prin abținere, prin ce s-a admis consumarea conflictelor de interese.
„Totodată, s-a luat act de Hotărârea Curții Constituționale nr. 18 din 09.07.2021, pentru controlul constituționalității art. 19 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 317 din 13.12.1994 cu privire la Curtea Constituțională, din acest motiv, inspectorul doar a constatat încălcarea, fără aplicarea interdicțiilor în acest sens”, mai scrie ANI în comunicatul de presă.
În calitate de subiect al controlului, Președintele Înaltei Curți a avut dreptul de a-și expune punctul de vedere. Însă la solicitarea inspectorului, nu au fost prezentate actele necesare desfășurării controlului, mai mult decât atât, s-a solicitat retragerea demersului emis de către inspector.
Societate
Vladislav Clima rămâne la șefia Curții de Apel Chișinău: Decretul președintelui, anulat