Coronavirus

Avem sau nu tulpina omicron în Republica Moldova: Ce spun autoritățile

În Republica Moldova nu au fost depistate cazuri de infectare cu varianta omicron.
Sputnik
CHIȘINĂU, 30 dec - Sputnik. Autoritățile din sănătate nu exculd că în Republica Moldova ar exista cazuri de infectare cu tulpina omicron, doar că nu există probe de laborator care ar cinfirma acest lucru. Din 16 probe prelevate din diferite regiuni ale țării, rezultatul segvențierii a arătat că nicio probă nu reprezintă varianta omicron a coronavirusului. În cazul tuturor celor 16 probe a fost determinată varianta Delta a coronavirusului. Informația a fost prezentată de directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Jelamschi.
„La moment nu a fost înregistrată nicio probă care ar demonstra că în Republica Moldova există tulpina omicron”, a declarat șeful ANSP.
Potrivit acestuia, mai mult de 110 țări deja au confirmat prezența variantei Omicron, iar în unele state au fost confirmate și decese. Cazuri de infectare cu noua tulpină au fost confirmate și în statele vecine. În România, la ziua de 28 decembrie au fost raportate 38 de cazuri, iar în Ucraina - șase cazuri.
Jelamschi mai spune că la nivel global continuă cercetările pentru a afla cu certitudine cât de transmisibilă este această tulpină, dacă protejează sau nu vaccinurile și în ce măsură protejează de deces, reinfecție. La fel, se cercetează dacă această variantă reprezintă un profil diferit de severitate a bolii. În cazul omicron se respectă aceleași măsuri impuse pentru varianta prezentă delta.
Ultimele actualizări pe platformele internaționale au avut loc pe data de 23 decembrie, iar următoarele vor fi publicate după data de 2-3 ianuarie. „Europa este în sărbători", a precizat directorul ANSP.
Internațional
În Rusia a fost autorizat preparatul COVID-globulin