În data de 12 ianuarie va avea loc reuniunea consiliului Rusia-NATO, unde se va decide soarta securității regionale. Întrevederea a fost stabilită în contextul solicitării cu care a venit Moscova către Washington și care include garanții reciproce de securitate în Europa.
Care sunt posibilele scenarii, se va înțelege sau nu Washingtonul cu Moscova, cât de mare este riscul unei escaladări în regiune? La aceste întrebări a răspuns, într-un interviu pentru Sputnik Moldova, magistrului în științe politice, politologului Nicolae Pascaru.
”Este un conflict geopolitic, cu implicarea SUA, în care Rusia este adversar. Probabil după întâlnirea de la mijlocul lunii ianuarie, această tensiune va scădea. Nimeni nu își dorește să ajungă la un al treilea război mondial. Rusia impune niște condiții, ca NATO să nu se extindă spre Est, ceea ce este justificat”, spune Pascaru.
Nicolae Pascaru menționează că ”este o etapă foarte grea pentru Est, iar influența americanilor în Europa este una foarte mare. De aceea, statele UE care sunt avantajate în construcția Conductei Nord Streem 2 au luat poziția SUA”.
”Ucraina este folosită ca un centru de comandă împotriva Rusiei, având în vedere faptul că Moscova a solicitat ca bazele NATO să nu fie amplasate în Ucraina”, spune politologul.
De menționat că Rusia a transmis și publicat proiecte de acorduri cu Statele Unite ale Americii și înțelegerii cu statele membre NATO, care includ garanții reciproce de securitate în Europa, nedesfășurarea rachetelor cu rază medie și mai mică de acțiune în zona de atingere reciprocă și renunțarea la extinderea în continuare a Alianței Nord-Atlantice, inclusiv din contul fostelor republici ale URSS.