Astfel, Dodon este bănuit că ar fi cauzat daune de aproape 12 milioane de dolari, iar aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică. Analistul politic Conreliu Ciurea a calificat acțiunile care se desfășoară în privința lui Igor Dodon din partea Procuraturii ca fiind unele fără sens, iar o condamnare în această privință, probabil, nu va exista.
”Suntem în drept să considerăm aceste acțiuni cu finalitate politică, având în vedere că aceste acțiuni sunt desfășurate împotriva unui partid de opoziție. E un fel de cadou făcut lui Igor Dodon înainte de Anul Nou, ca să se aibă cu ce se ocupa. Eu nu cred că acest dosar are șanse să avanseze, evenimentele s-au produs cu foarte mulți ani în urmă și a fost discutat de multe ori, cred că se va răsufla curând și nu se va încheia cu o condamnare”, declară Ciurea.
Potrivit Procuraturii Generale, bănuiala adusă lui Igor Dodon este legată de activitatea acestuia din perioada 2008-2009, atunci când a deținut funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al Economiei și Comerțului.
Mai exact, Dodon, din poziția pe care o avea la acel moment, a eliberat avizul în baza căruia, în mai 2008 a fost semnat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în condițiile în care SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%, au precizat reprezentanții Procuraturii Generale.