Cancerul reprezintă una din principalele cauze de deces în ţările dezvoltate, fiind depășit doar de maladiile cardiovasculare. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în fiecare circa 10 milioane de oameni an de pe glob decedează din cauza cancerului.
Drept cauze ale unei atare situaţii sunt considerate: înrăutăţirea situaţiei ecologice ca rezultat al activităţii umane, abuzul de alcool, fumatul, alimentaţia incorectă, stresul psiho-social.
"Tutunul este responsabil pentru 90 procente din toate tipurile de cancer. Pe locul doi este consumul frecvent de alcool, urmat de alimentația incorectă (fast-food, conservanți ș.a.). Stresul și modul de viață sedentar la fel poate contribui la apariția maladiei", a declarat pentru Sputnik Moldova doctorul în științe medicale și coordonator al Programului Național de Control al Cancerului, Rodica Mândruță-Stratan.
De menționat este că în țara noastră cel mai afectat de cancer este grupul de vârstă de peste 50 de ani (peste 25%), iar principala cauză a ritmului înalt de creştere a mortalităţii din cauza cancerului este diagnosticul tardiv al tumorilor.
Rodica Mândruță-Stratan susține că maladia poate fi prevenită prin control medical periodic, pentru depistare precoce, şi prin abordarea unui mod de viaţă sănătos - pentru reducerea factorilor de risc.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.