CHIŞINĂU, 24 dec - Sputnik. Schimbarea poziției Moldovei, care s-a abținut în timpul actualei votări la ONU a rezoluției cu privire la combaterea glorificării nazismului, este regretabilă. Acest lucru a fost declarat de reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing de vineri.
„Documentul abordează probleme acute ale creșterii unor manifestări destul de periculoase ale neonazismului, discriminării rasiale, răspândirii ideologiei de ură, teoriei superiorității rasiale, atinge probleme ale păstrării memoriei istorice și adevărul despre cauzele și rezultatele celui de Al Doilea Război Mondial”, a menționat Zaharova.
Ea a precizat că rezoluția condamnă încercările de a-i justifica și glorifica pe membrii mișcării naziste, inclusiv pe foștii membri ai SS, inclusiv unități ale Waffen SS, recunoscute de Tribunalul de la Nürnberg drept criminale pentru acțiunile lor, precum și campaniile de luptă cu monumentele în onoarea soldaților Armatei Roșii și a luptătorilor-antifasciști.
"Inițiativa rusească se bucură invariabil de un sprijin larg din partea statelor membre ONU. Acest lucru confirmă relevanța problemelor pe care le abordează aceasta", a subliniat Zaharova.
Potrivit purtătorului de cuvânt al MAE rus, majoritatea statelor membre CSI susțin această inițiativă importantă a Rusiei - Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan – în fiecare an acestea se află printre coautorii rezoluției.
"Totodată, nu putem să nu remarcăm schimbarea poziției Republicii Moldova, care s-a abținut în cadrul actualei votări asupra rezoluției. Acest lucru, ca să nu spunem mai dur, este regretabil", a declarat Zaharova.
Reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei a menționat că „unanimitatea menționată se bazează inclusiv pe faptul că toate popoarele Uniunii Sovietice au trecut prin greutățile acelui război și toate au avut o contribuție uriașă la obținerea victoriei asupra nazismului, care a devenit o realizare comună atât a republicilor sovietice frățești, cât și a tuturor națiunilor unite care au luptat cu ”ciuma cafenie”.
"Aceasta este victoria noastră comună, cu care nu doar suntem în drept, ci și trebuie să ne mândrim. Și noi subliniem întotdeauna contribuția noastră comună", a spus Zaharova.