Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Membru al CNESP, despre scandalul vaccinurilor expirate: Termenul a fost prelungit

Curtea de Conturi a scos la iveală că aproape 7000 de vaccinuri expirate ar fi fost administrate cetățenilor. Acest lucru a scandalizat societatea. Același raport a arătat că o parte dintre vaccinuri au fost nimicite.
Sputnik
Epidemiologul Viorel Prisacari, care este doctor habilitat în medicină și prorector în probleme de știință al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, a declarat în studioul Sputnik Moldova că rebutul în cazul vaccinurilor este în jur de 20 la sută, iar acest lucru este ceva normal, întrucât vaccinurile sunt valabile câteva ore dacă sunt deschise. În acest caz, ele nu pot fi utilizate și trebuie distruse.

”Este lege care prevede acest lucru, vaccinurile trebuie nimicite dacă a expirat timpul de când au fost deschise și nu mai pot fi administrate”, declară Prisacari.

Legea presupune că în situații excepționale, termenul de valabilitate a vaccinurilor sau al anumitor medicamente este prelungit, fie de producător sau de către Organizația Mondială a Sănătății.
”Pe fiecare flacon este indicat termenul de valabilitate și el trebuie folosit în termen. Însă, în situații excepționale, cum suntem în prezent, când nu ajung vaccinuri în lume, se prelungește termenul de valabilitate, cu trei luni cum a fost în cazul de față. Asta însă nu înseamnă că a existat vreun risc pentru viața cetățenilor”, spune membrul CNESP.
Doctorul habilitat Viorel Prisacari susține că termenul de valabilitate a vaccinurilor este prelungit de lege. În opinia epidemiologului, raportul Curții de Conturi trebuia consultat cu experții în domeniul medicinei, înainte ca să fie publicat, întrucât aceste chestiuni vor face ca încrederea în eficiența vaccinurilor să scadă și mai mult.
Amintim că un audit realizat de Curtea de Conturi a Republicii Moldova a scos la iveală că aproape 7 000 de vaccinuri anti-COVID-19 cu termen expirat au fost administrate cetățenilor.
Ministerul Sănătății a anunțat că a creat o comisie de anchetă care va verifica în ce mod sunt administrate vaccinurile în instituțiile medicale și în centrele de vaccinare. Asta deși cu o zi mai devreme a declarat tranșant că nicio doză de vaccin nu a fost administrată cu termen expirat. În același timp, instituția admite faptul că la baza acestor date ar putea sta colectarea și introducerea uneori întârziată a datelor despre administrarea dozelor de vaccin.
De asemenea, Ministerul Sănătății a precizat că o astfel de concluzie poate fi făcută doar în baza evaluării fluxului de doze de vaccin.