Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ultimă oră: Deputatul Ilan Șor a rămas fără imunitate parlamentară

Deputații au votat pentru susținerea primelor două cereri a procurorului general interimar de ridicare a imunității lui Ilan Șor. Mai sunt de examinat încă șapte cereri.
Sputnik
CHIȘINĂU, 23 dec - Sputnik. Cu votul a 88 de deputați, prima cerere privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatului Ilan Șor a fost susținută. Ulterior, cu votul a 87 de deputați a fost susținută și cea de-a doua cerere. Astfel, mai sunt alte șapte cereri în acest sens.
Conform procedurii, după citirea fiecărui capăt de acuzare, mai exact nouă la număr, procurorul general interimar cere deputaților votul pentru ridicarea imunității. Astfel, astăzi, în Parlament va fi cerută ridicarea imunității lui Șor de nouă ori.
Potrivit lui Robu, ridicarea imunității se cere pentru a-l putea cerceta pe deputatul Ilan Șor și după finalizarea investigațiilor, dosarul acestuia să poată fi trimis în instanță.
În prima cerere, procurorul general interimar a solicitat ridicarea imunității lui Șor pe motiv că acesta deținând funcția de primar de Orhei și ulterior de deputat, el nu a inclus în declarațiile de avere bunurile imobile ale soției, precum și conturile bancare. Robu susține că toate bunurile deputatului care nu au fost declarate ar putea fi confiscate în folosul statului, în cazul în care va fi condamnat de instanță.
Al doilea capăt de acuzare vizează implicarea lui Ilan Șor în frauda bancară, alături de alți complici. Este de menționat că membrii fracțiunii partidului „ȘOR” nu s-au prezentat la ședința de astăzi a Parlamentului.
Ilan Șor a mai fost lipsit de imunitate parlamentară și în fostul legislativ. Astfel în data de 15 august 2019, la propunerea procurorului general interimar Dumitru Robu, Șor a rămas fără imunitate parlamentară. Cererea de ridicare a imunității a fost solicitată de organul de urmărire penală în cadrul unui nou dosar deschis la începutul lunii august de Procuratura Anticorupție în marele dosar de fraudare a sistemului bancar.
Amintim că în mai 2015, Șor a fost condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanța a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. De mai bine de trei ani, dosarul în care este vizat Ilan Șor s-a examinat la Curtea de Apel din Cahul. Ilan Șor a rămas fără imunitate parlamentară în august 2019, după ce Partidul Democrat a plecat de la guvernare, iar după alegerile parlamentare din 11 iulie curent, el a devenit din nou deputat pe listele Partidului Politic „ȘOR”.
Politică
Scandalul vaccinurilor expirate: Ministrul Ala Nemerenco, chemată la Parlament
La sfârșitul lunii august, dosarul lui Ilan Șor a fost transferat de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău. O decizie în acest sens a fost luată de Curtea Supremă de Justiție la solicitarea lui Ilan Șor. Decizia vine după ce avocatul lui Ilan Șor, Denis Calaida, a cerut mutarea dosarului din cauza unor suspiciuni colective de imparțialitate a magistraților.
Anterior, Procuratura Generală a venit cu precizări referitor la cauzele penale în care este vizat Ilan Șor. Astfel, acestea se află atât la etapa de urmărire penală, cât și la etapa judecării, dar nu pot fi finalizate din motivul eschivării lui Șor.