Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Un cunoscut avocat traduce avizul Comisiei de la Veneția – Bila neagră dată CCM

Președintele Partidului pentru Oameni, Animale și Natură, juristul Ion Dron, a declarat în studioul Sputnik Moldova că experții Comisei de la Veneția au fost deranjați de mai multe prevederi inadmisibile operate de către Parlamentul de la Chișinău.
Sputnik
Totodată, expertul scoate în evidentă faptul că, în premieră, a fost taxată și Curtea Constituțională.

”În primul rând, s-a taxat viteza cu care s-a promovat legea Procuraturii în Parlament, iar în mai puțin de o lună de zile a fost și promulgată de președintele țării. Comisia de la Veneția aduce o bilă neagră Curții Constituționale. Până acum nu au fost astfel de precedente”, declară Ion Dron.

Juristul Ion Dron a declarat în acest sens că autoritățile ar trebui să sisteze procesul de evaluare a procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

”Impedimente sunt. Mai multe puncte din avizul Comisiei de la Veneția stipulează că actualul procurorul nu poate fi evaluat după criterii noi pentru activitatea din trecut. Legea nu are putere retroactivă. Mint cei care vin în spațiul public și spun că acest concurs poarte continua”, mai spune interlocutorul.

După ce Comisia de la Veneția a criticat modificările operate de autorități la Legea Procuraturii, autoritățile ar trebui să-și revizuiască deciziile, consideră juristul.

”Nimeni nu le va permite autorităților să continue această evaluare. Cu toate ”acoperișurile” externe pe care le are”, mai spune avocatul.

Potrivit experților Comisiei de la Veneția, procedura de evaluare a procurorului general trebuie revăzută substanțial, procurorul general trebuie reîncadrat în Consiliul Superior al Procurorilor, iar procedura de numire a componenței CSP ar trebui reglementată în Constituție sau, cel puțin, pentru astfel de modificări în legislație să fie necesară o majoritate calificată de voturi.
Totodată, Comisia a constatat că amendamentele au fost adoptate în contextul unui conflict politic acut între majoritatea parlamentară și procurorul general.