Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Sunt sau nu constituționale alegerile de la Bălți – Ce spune un fost membru al CEC

Noul primar de Bălți a fost ales cu puțin peste șapte mii de voturi, ceea ce reprezintă 88,77% din voturile celor care au exprimat o opțiune.
Sputnik
Deși potrivit legislației electorale, la al doilea tur de scrutin se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi, indiferent rata prezența la vot, opiniile experților au fost împărțite la acest subiect – unii au menționat că alegerile nu sunt legitime, iar alții au cerut demisia membrilor Comisiei Electorale.
Fostul membru al Comisiei Electorale Centrale Șefan Urâtu a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova că reprezentanții au făcut anumite greșeli în contextul alegerilor de la Bălți.
”Consider că CEC nu a acționat corect, nu că au scos-o pe Marina Tauber din alegeri, dar pentru că trebuia să urmărească activitatea funcționarilor electorali. Dacă verificăm cu milimetru încălcările, atunci o facem în raport cu toți candidații”, declară Ștefan Urâtu.
Ștefan Urâtu spune că alegerile de la Bălți au fost constituționale, însă la capitolul legitimitate sunt mai multe întrebări.

”Scrutinul este constituțional întrucât nu s-au produs acțiuni care ar fi periclitat într-atât alegerile. Însă cât de legitime sunt ele, este altă întrebare. Codul Electoral prevede că persoana care are cele mai multe voturi câștigă alegerile”, spune el.

Candidatul independent Nicolai Grigorișin a obținut cele mai mule voturi: 7148 , adică puțin peste 84 la sută din voturile valabil exprimate, fiind noul primar de Bălți.
În același timp, Nicolae Chirilciuc, reprezentant al Partidului „Patrioții Moldovei”, a acumulat 1248 de voturi, adică 15,23%.
La urnele de vot s-au prezentat 10 209 de persoane, adică 9,98% din numărul totalul alegătorilor.