Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ilan Șor ar putea rămâne fără imunitate parlamentară: Iată în ce condiții

Procurorul general interimar a cerut acordul Parlamentului pentru ridicarea imunității parlamentare a deputatului fracțiunii ”Șor” Ilan Șor.
Sputnik
CHIȘINĂU, 16 dec - Sputnik. Ilan Șor ar putea rămâne fără imunitate parlamentară. Procurorul general interimar Dumitru Robu a cerut acordul Parlamentului pentru ridicarea imunității, reținerea și arestarea acestuia. Robu a venit cu nouă cereri în care este vizat Ilan Șor.
Solicitările au fost citite în plen de președintele Parlamentului, Igor Grosu. Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități urmează să se înrunească în ședință și să analizeze aceste cereri.
Ulterior, după ce a fost anunțată solicitarea procurorului general interimar, deputatul fracțiunii Șor, Marina Tauber a solicitat o pauză.
”Spectacol ieftin și de prost gust. Noi înțelegem că aceasta este răzbunarea din cauza mai multor declarații făcute de Ilan Șor. Înțelegem că, în ultima vreme, noi, Partidul ”Șor” am fost ținta unor abuzuri din partea guvernării, i-am deranjat și cu începerea procedurii de impeachment împotriva Maiei Sandu, și cu declarația cu privire la statul capturat de către gruparea PAS, și desigur că, din cauza alegerilor din municipiul Bălți”, a comunicat deputatul Partidului ”Șor”, Marina Tauber.
Ilan Șor a mai fost lipsit de imunitate parlamentară și în fostul legislativ. Astfel în data de 15 august 2019, la propunerea procurorului general interimar Dumitru Robu, Șor a rămas fără imunitate parlamentară. Cererea de ridicare a imunității a fost solicitată de organul de urmărire penală în cadrul unui nou dosar deschis la începutul lunii august de Procuratura Anticorupție în marele dosar de fraudare a sistemului bancar.
Politică
Ultima oră! ASP a declarat nul buletinul de identitate al lui Șor
Amintim că în mai 2015, Șor a fost condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanța a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. De mai bine de trei ani, dosarul în care este vizat Ilan Șor s-a examinat la Curtea de Apel din Cahul. Ilan Șor a rămas fără imunitate parlamentară în august 2019, după ce Partidul Democrat a plecat de la guvernare, iar după alegerile parlamentare din 11 iulie, curent, el a devenit din nou deputat pe listele Partidului Politic „ȘOR”.
La sfârșitul lunii august, dosarul lui Ilan Șor a fost transferat de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău. O decizie în acest sens a fost luată de Curtea Supremă de Justiție la solicitarea lui Ilan Șor. Decizia vine după ce avocatul lui Ilan Șor, Denis Calaida, a cerut mutarea dosarului din cauza unor suspiciuni colective de imparțialitate a magistraților.
Anterior, Procuratura Generală a venit cu precizări referitor la cauzele penale în care este vizat Ilan Șor. Astfel, acestea se află atât la etapa de urmărire penală, cât și la etapa judecării, dar nu pot fi finalizate din motivul eschivării lui Șor.