Coronavirus

Țara care înregistrează primul deces din lume provocat de tulpina omicron

Marea Britanie a înregistrat primul deces din lume în urma infectării cu tulpina omicron a coronavirusului.
Sputnik
CHIȘINĂU, 13 dec – Sputnik. Cel puțin o persoană a murit în Marea Britanie după ce s-a infectat cu tulpina omicron a coronavirusului, a declarat premierul Boris Johnson.
Până la acest caz nu au mai fost raportate alte decese a celor infectați cu B.1.1.529, scrie Ria Novosti.
În acest context, Johnson a cerut conaționalilor săi să se revaccineze împotriva SARS-CoV-2.
Datorită naturii sale ”foarte contagioase”, guvernul britanic consideră că noua tulpină poate fi „dominantă și să se răspândească exponențial”. Potrivit London School of Hygiene, infecțiile cu omicron vor atinge niveluri record în Regatul Unit în această iarnă, iar spitalizările ar putea depăși cifrele de anul trecut, punând o presiune enormă pe Serviciul Național de Sănătate (NHS).
Noua variantă a coronavirusului B.1.1.529 a fost descoperită în Botswana și Africa de Sud pe 20 noiembrie. Aceasta conține zeci de mutații în proteina S, de care agentul patogen are nevoie pentru a infecta celulele.
Coronavirus
Un nou caz cu varianta OMICRON în România – Ajunge și la noi?
Potrivit cercetătorilor, multe dintre noile modificări ale genomului SARS-CoV-2 indică o transmisibilitate ridicată a acestei variante și rezistență la anticorpii de protecție a celor care au fost bolnavi și vaccinați, deși este prea devreme pentru a trage concluzii finale.
Probabil, B.1.1.529 s-a dezvoltat inițial la o persoană imunocompromisă - o persoană cu SIDA sau HIV.
Organizația Mondială a Sănătății a desemnat B.1.1.529 drept motiv „de îngrijorare” și l-a numit „omicron” după a 15-a literă a alfabetului grec. Experții consideră că cei care au fost deja bolnavi și vaccinați se pot infecta, iar simptomele variază de la oboseală la dureri de cap și dureri de corp. În același timp, după cum a menționat directorul Centrului Gamaleia, Alexander Gintsburg, pacienții vaccinați dezvoltă o formă ușoară a bolii.
Acum în multe țări domină tulpina delta B.1.617.2, descoperită pentru prima dată în India, dar oamenii de știință admit că va fi înlocuită cu B.1.1.529 - această variantă a fost deja identificată în 63 de țări. În același timp, conform datelor preliminare, tulpina omicron poate reduce eficacitatea vaccinurilor, însă este mai puțin periculoasă decât „delta”.
Coronavirus
Iată cum arată tulpina ”omicron” - a fost publicată prima fotografie