Coronavirus

Premieră în Moldova: Este posibilă testarea la noile tulpini ale coronavirusului

Republica Moldova va putea efectua teste pentru identificarea noilor tulpini ale coronavirusului. Ministerul Sănătății a oferit detalii pe marginea acestui subiect.
Sputnik
CHIȘINĂU, 13 dec – Sputnik. După patru luni de când a fost adus echipamentul necesar, abia acum au fost efectuate primele teste de depistare a noilor tulpini în Republica Moldova. Potrivit informației Ministerul Sănătății, în toate cele 31 de probe analizate a fost depistată tulpina Delta. În același timp, ministerul nu a precizat perioada în care au fost colectate aceste probe.
La finele lunii august, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a anunțat că Republica Moldova va putea efectua teste la tulpina Delta a SARS-CoV-2 cel târziu până la începutul lunii octombrie.
”În septembrie, cel târziu început de octombrie vom putea realiza aici aceste analize”, a declarat Nemerenco.
Anterior, probele erau transmise la un laborator din Germania. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Nemerenco a scris că secvențiatorul care costă circa 400.000 euro a fost procurat cu suportul financiar al Uniunii Europene și asistența tehnică a OMS.
Potrivit Ministerului Sănătății, laboratorul ANSP a fost echipat cu un secvențiator care are menirea să identifice variantele de mutație a virusului SARS-CoV-2 prin metoda de secvențiere a genomului viral.
Coronavirus
Când va fi posibilă testarea tulpinii Delta în Moldova: Anunțul Alei Nemerenco
”Acest lucru va permite monitorizarea dinamicii transmiterii virusului și apariția de noi variante genetice, investigarea relației dintre genotipurile SARS-CoV-2 și datele epidemiologice, precum transmisibilitatea și severitatea bolii, identificarea grupurilor de risc pentru a ghida acțiunile de sănătate publică, evaluarea legăturii dintre tulpinile virale din cadrul clusterelor epidemiologice și monitorizarea contactelor și a altor măsuri de sănătate publică, evaluarea și confirmarea reinfectărilor, evaluarea impactului mutațiilor asupra performanței medicamentelor antivirale”, este menționat în comunicatul emis de Ministerul Sănătății.
Instituția a mai precizat că rezultatele datelor de secvențiere vor fi integrate în sistemul național de supraveghere și corelate cu cazurile de COVID-19 pentru monitorizarea mutațiilor virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul țării noastre.
Coronavirus
Expert: Mutația tulpinei „Delta” este deja în Moldova - Este sau nu motiv de îngrijorare