CHIȘINĂU, 13 dec - Sputnik. Vadim Krasnoselski a fost reales în funcția de lider al regiunii transnistrene.
Așa-zisa Comisie Electorală din stânga Nistrului anunță că pentru acesta au votat 113 620 de alegători cu drept de vot din regiune, ceea ce reprezintă 79% din cei prezenți la urne. Contracandidatul său Serghei Pînzari a acumulat doar 11,8%.
Prezența la vot înregistrată la așa-numitele alegeri care au avut loc pe 12 decembrie a fost de 35,2%.
Pe 12 decembrie transnistrenii și-au ales liderul pentru a șaptea oară. Secțiile de votare s-au deschis la ora 07:00 și și-au închis ușile la ora 20:00. Votul anticipat s-a încheiat cu o zi înainte. În șase zile, 7799 de locuitori ai Transnistriei au votat anticipat.
Transnistrenii își aleg șeful regiunii la fiecare cinci ani. Alegerile anterioare au avut loc pe 11 decembrie 2016. Victoria a fost obținută din primul tur de actualul lider al regiunii, Vadim Krasnoselski (62,23% din voturi).
Rivalul său, fostul șef al Transnistriei, Evghenii Șevciuk, și-a asigurat atunci sprijinul a 27,38% dintre alegători. Din 16 decembrie 2016 Krasnoselski deține funcția de lider al Transnistriei.
Trebuie precizat că Guvernul de la Chișinău nu recunoaște așa-numitele „alegeri prezidențiale” din regiunea transnistreană. Executivul, prin Biroul Politici de Reintegrare, constată că exercițiul se desfășoară în afara cadrului constituțional și contrar legislației în vigoare a Republicii Moldova.
Într-un comunicat de presă emis de Biroul Politici de Reintegrare este precizat că „astfel de ”alegeri” nu pot fi recunoscute și sunt considerate nule din punct de vedere juridic”.
Cu o zi înainte de începerea votării, nouă cetățeni ruși, reprezentanți ai organizațiilor publice și de apărare a drepturilor omului, cunoscute în multe țări, nu au fost lăsați să intre în Moldova.
Transnistria, ai cărei locuitori sunt ruși și ucraineni în proporție de 60%, a căutat să se separe de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, temându-se că țara se va alătura României pe valul sentimentelor naționaliste. În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a rezolva conflictul cu forța, Transnistria a devenit un teritoriu care era practic în afara controlului Chișinăului.